Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel heeft, net als elektrische verwarming, een niet al te beste reputatie. Het is nochtans een betrouwbare technologie die tal van voordelen heeft in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Het probleem? Elektrische verwarming verbruikt zeer veel elektriciteit. Toch blijft een elektrische cv-ketel een interessante optie in bepaalde gevallen.

Ga snel naar: prijsvoor- en nadelenalternatieven

 

Wat is een elektrische cv-ketel?

Bij een elektrische cv-ketel zorgen elektrische weerstanden ervoor dat water wordt opgewarmd. Nadien wordt, net zoals bij andere verwarmingssystemen, het warme water via een circuit langs de radiatoren of vloerverwarming gestuurd. De standaard modellen verwarmen enkel je woning, maar er bestaan ook hybride systemen die zowel verwarmen als sanitair water opwarmen voor bad of douche.

Een andere optie is een ionise cv-ketel die water opwarmt via elektrolyse. Dat zorgt voor een nog betere en efficiëntere werking. Nadeel is wel dat deze ketel heel wat duurder is dan een standaard elektrische cv-ketel.

 

Wanneer is een elektrische verwarmingsketel interessant?

Ook al heeft een elektrische cv-ketel heel wat voordelen, de jaarlijkse kost voor elektriciteit is een groot nadeel. Elektriciteit is heel wat duurder dan andere energiebronnen. Daarom lijkt een elektrische cv-ketel niet zo aantrekkelijk om je woning mee te verwarmen. Toch is een verwarmingssysteem op elektriciteit interessant wanneer:

 

1. Je woning aangepast is

Wanneer je woning voldoet aan één of meerde van de volgende criteria, is het interessant om te kiezen voor een elektrische cv-installatie.

  • Je woning is zeer goed geïsoleerd en voorzien van hoogrendementsglas (HR++).
  • Zonnepanelen je woning grotendeels voorzien van energie.
  • Er slechts een kleine oppervlakte, zoals bijvoorbeeld een appartement, moet worden opgewarmd.

 

2. Er geen gasaansluiting is

Wanneer er geen gasvoorziening is in je buurt en er geen plaats is voor een mazouttank, biedt een elektrische cv-ketel een alternatief.

 

3. Als bijverwarming

Wanneer elektriciteit te duur is om een elektrische centrale verwarming te gebruiken, is een elektrisch cv-ketel nog altijd voordelig als bijverwarming. Basismodellen vind je al een zeer redelijke prijs. Meer info over prijzen vind je hieronder.

 

4. Als tijdelijke oplossing

Omdat een elektrische cv-ketel makkelijk te installeren is biedt het een snelle oplossing als tijdelijke verwarming. Eens het centrale verwarmingssysteem is geïnstalleerd, is de ketel zonder probleem te gebruiken als bijverwarming.

Lijkt een elektrische cv-ketel interessant voor jouw woonsituatie? Ontvang via onze gratis offertedienst vrijblijvend professioneel advies en een prijsvoorstel op maat.

elektrische cv ketel voorbeeld

 

Hoeveel kost een elektrische cv-ketel?

Een elektrische centrale verwarming kost minder dan andere verwarmingssystemen. Een basismodel, exclusief sanitaire verwarming, kost gemiddeld 1.000 euro. Voor een model dat zowel verwarmt als sanitair water opwarmt, moet je rekenen op een richtprijs tussen 4.000 en 6.000 euro. Bij een woonoppervlakte van 100 m² betaal je jaarlijks tussen 2.000 en 3.000 euro aan verbruikskosten.

Overweeg je om een elektrische cv-ketel aan te schaffen? Ontvang hier vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van een erkend cv-installateur. Hij weet je meteen te zeggen of een elektrische cv-ketel interessant is voor jou of niet.

 

Voor- en nadelen

Hier een compleet overzicht van de voor- en nadelen voor een cv-installatie op elektriciteit:

+ Installatie: de ketel is makkelijk en snel te installeren. Kan zowel aan de muur als op de vloer.

+ Voordelige aankoop: de prijs van een elektrische verwarmingsketel is heel wat voordeliger dan andere verwarmingsinstallaties.

Efficiënt en rendabel: efficiënt systeem met een rendement tot bijna 100%. Warmt zeer snel je woning op.

Makkelijk onderhoud: een elektrische cv-ketel vergt weinig onderhoud. Het onderhoud is ook niet verplicht.

Veilig: geen kans op gasexplosies of CO-vergiftiging.

Ecologisch: in combinatie met zonnepanelen zorg je voor zeer duurzame energie.

Compact: neemt weinig plaats in. Ook geen extra ruimte voor opslag van brandstoffen zoals mazout.

 

Hoge elektriciteitskosten: zonder zonnepanelen lopen de kosten hoog op voor je elektriciteitsfactuur.

Hoog energieverbruik: een elektrische ketel verbruikt zeer veel energie.

Warm sanitair water: enkel de hybride modellen voorzien ook warm sanitair water, de basismodellen niet.

 

Alternatief: de warmtepomp

Wanneer je elektriciteit wilt gebruiken als energiebron, bestaat er een zeer interessant alternatief: de warmtepomp.

Het gaat om een zeer milieuvriendelijk en economisch systeem dat zeer rendabel is op lange termijn. Een warmtepomp haalt voor 80% energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). Hierdoor ligt het verbruik vijf keer lager dan een traditioneel verwarmingssysteem.

Wanneer elektrische verwarming een interessant alternatief lijkt voor traditionele verwarming, dan is een warmtepomp waarschijnlijk de beste en meest rendabele oplossing.

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs