Koelen met warmtepomp
Met een warmtepomp kan je je woning en sanitair water verwarmen op een energiezuinige, milieuvriendelijke manier. Maar wist je dat zo’n warmtepomp je woning ook kan koelen? Er zijn 2 manieren om te koelen met een warmtepomp: actieve en passieve koeling. Hoe werken beide methodes? Wat zijn de voor- en nadelen? En vooral, welke warmtepomp met koeling is voor jou de beste keuze? Ontdek het hier.
Ga snel naar:
OPTIE 1: Actief koelen met warmtepomp
OPTIE 2: Passief koelen met warmtepomp
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
OPTIE 1: Actief koelen met warmtepomp
Bij verwarming onttrekt een warmtepomp gratis warmte aan de omgeving om die dan af te geven aan de woning. Bij actieve koeling met een warmtepomp wordt die werking gewoon omgedraaid: de warmtepomp onttrekt warmte aan de woning om die via de buitenunit af te geven aan de buitenlucht. Op die manier kan je snel en efficiënt je huis koelen met je warmtepomp.
Soorten warmtepompen voor actieve koeling
Actieve koeling is mogelijk met 2 soorten warmtepompen:
1. Lucht-lucht warmtepomp
Bij actieve koeling doet een lucht-lucht warmtepomp in feite dienst als airco. Via de binnenunit voert het systeem de warme binnenlucht af naar de buitenunit. De koelvloeistof stroomt daarbij in de andere richting. De oorspronkelijke verdamper fungeert nu als een condensor en geeft de warmte af aan de buitenlucht via de buitenunit.
2. Lucht-water warmtepomp
Bij actief koelen met een lucht-water warmtepomp koelt de warmtepomp het water voor je centrale verwarming. Dat gekoelde water stroomt dan door de buizen van je radiatoren of vloerverwarming en absorbeert de warmte uit je woning. Nadien geeft de warmtepomp die warmte af aan de buitenlucht via de buitenunit.
Welk type warmtepomp kies ik best?
Heb je al radiatoren of vloerverwarming? Dan kies je beter voor een lucht-water warmtepomp. Verwarm je momenteel elektrisch? Dan kan een lucht-lucht warmtepomp een energiezuiniger alternatief zijn. Een installateur bekijkt graag met jou de verschillende mogelijkheden en helpt je graag bij het maken van de juiste keuze op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.
Voor- en nadelen actieve koeling (vs. passief)
Naast actief koelen met een warmtepomp kan je ook kiezen voor passieve koeling. Wat zijn nu de voor- en nadelen van actieve koeling ten opzichte van passieve koeling? Een kort overzicht:
- Goedkoper: lucht-lucht en lucht-water warmtepompen zijn een pak goedkoper dan geothermische warmtepompen voor passieve koeling.
- Snelle en efficiënte koeling: net als bij de verwarming gaat ook de actieve koeling met lucht-lucht en lucht-water warmtepompen snel en efficiënt. Je kan je binnenruimtes dus snel op de gevraagde temperatuur brengen.
- Geen koelbeperking: bij passieve koeling kan je de binnentemperatuur met 2 à 4 graden doen zakken. Bij actieve koeling bepaal je zelf hoe fris je het maakt in je huis.
- Vlot te plaatsen: om lucht-lucht en lucht-water warmtepompen te installeren, zijn geen graafwerken nodig. De installatie kan doorgaans op 1 dag gebeuren. Zo spaar je ook veel installatiekosten uit.
- Minder energiezuinig: ‘actieve koeling’, de term spreekt voor zich. De compressor van de warmtepomp is actief tijdens het koelen en verbruikt dus elektriciteit. Daardoor heb je met deze methode een groter energieverbruik dan bij passieve koeling.
- Minder ecologisch: actieve koeling met een warmtepomp is beter voor het milieu dan een klassieke airco, maar de meest ecologische methode blijft passieve koeling met een warmtepomp.
- Geen extra rendement bij verwarming: bij passieve koeling sla je de opgenomen warmte van de woning op in de aardbodem. Die warmte kan je dan weer gebruiken als het winterseizoen aanbreekt. Dat extra rendement is niet mogelijk bij actieve koeling.
Prijs actief koelen met warmtepomp
De kostprijs voor een warmtepomp met actieve koeling hangt in de eerste plaats af van het soort warmtepomp dat je kiest. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:
- Lucht-lucht warmtepomp: vanaf 3.000 euro, incl. btw en plaatsing
- Lucht-water warmtepomp: vanaf 7.500 euro, incl. btw en plaatsing
TIP: wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
OPTIE 2: Passief koelen met warmtepomp
Naast actieve koeling kan je je woning ook passief koelen met een warmtepomp. Daarbij maakt het systeem gebruik van de koelte in de bodem of het grondwater om het water in de leidingen van de vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, … af te koelen. Via datzelfde water geeft het systeem de opgenomen warmte weer af aan de bodem of het grondwater. Daarom staat deze methode ook bekend als ‘natuurlijke koeling’.
Soorten warmtepompen voor passieve koeling
Passieve koeling is enkel mogelijk met de zogenaamde geothermische warmtepompen. Het gaat om:
1. Grond-water warmtepomp
Een grond-water warmtepomp kan niet alleen warmte, maar ook koelte aan de aardbodem onttrekken. Bij het begin van de zomer bedraagt die temperatuur ongeveer 12 graden. Zo kan deze warmtepomp water van ongeveer 15 à 18 graden door je leidingen pompen om zo je woning af te koelen. Let op: op het eind van de zomer ligt dat beschikbare vermogen lager, omdat de aardbodem dan opgewarmd is.
2. Water-water warmtepomp
Een water-water warmtepomp werkt op dezelfde manier, maar gebruikt de lage temperatuur van het grondwater in plaats van de aardbodem. Die temperatuur bedraagt 10 à 14 graden en blijft ook constant. Bij een diepte van 50m spelen weersomstandigheden namelijk geen rol meer.
Welk type warmtepomp kies ik best?
Is de bodemsamenstelling rond jouw woning ideaal voor een grond-water warmtepomp? Of kies je beter voor een andere soort warmtepomp? En hoe diep moet je precies boren rond jouw woning om het grondwater te bereiken voor een water-water warmtepomp? Een installateur bekijkt graag met jou de verschillende mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.
Voor- en nadelen passieve koeling (vs. actief)
Naast passief koelen met een warmtepomp kan je ook kiezen voor actieve koeling. Wat zijn nu de voor- en nadelen van passieve koeling ten opzichte van actieve koeling? Een kort overzicht:
- Energiezuiniger: de compressor van de geothermische warmtepomp moet niet werken bij passieve koeling. Enkel de circulatiepomp verbruikt elektriciteit om het koele water door je buizennet te pompen.
- Ecologischer: door je woning passief te koelen met een warmtepomp verbruik je amper energie. Het is dan ook met voorsprong de meest ecologische koelmethode.
- Extra rendement bij verwarming: de geothermische warmtepompen onttrekken warmte aan je woning en slaan die op in de bodem. Die extra warmte in de bodem zorgt voor een extra rendement als je weer gaat verwarmen met je warmtepomp in de winter.
- Duurder: de kostprijs van geothermische warmtepompen ligt veel hoger dan de gebruikte warmtepompen om actief te koelen (lucht-lucht en lucht-water).
- Minder snelle en efficiënte koeling: met passieve koeling kan je binnenruimtes niet zo snel op een gewenste temperatuur brengen. Je hebt dus minder controle over het koelproces.
- Wel een koelbeperking: met passieve koeling kan je de binnentemperatuur niet zoveel doen zakken als met actieve koeling. Het gaat om een temperatuurverschil van 2 à 4 graden. Al kan dat in de zomer qua comfort al een wereld van verschil betekenen.
- Complexe plaatsing: bij grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen zijn grote graafwerken en diepe boringen nodig. Dat brengt uiteraard de nodige kosten met zich mee.
Prijs passief koelen met warmtepomp
De prijs voor een warmtepomp met passieve koeling is vooral afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:
- Grond-water warmtepomp: vanaf 10.000 euro, incl. btw en plaatsing
- Water-grond warmtepomp: vanaf 15.000 euro, incl. btw en plaatsing
TIP: wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Heb je interesse in een warmtepomp met koeling, maar weet je niet of je nu best kiest voor actieve of passieve koeling? Die keuze hangt in de eerste plaats af van je eigen situatie en wensen:
Nieuwbouw / grondige renovatie → passieve koeling met warmtepomp
Voor nieuwbouwwoningen of bij ingrijpende renovaties kies je best voor passieve koeling met een warmtepomp. Dan vormt die passieve koeling een onderdeel van het totaalplaatje van je nieuwe verwarmingsinstallatie.
Bij een bestaande woning is het namelijk niet vanzelfsprekend om over te schakelen naar een geothermische warmtepomp. Voor een optimaal rendement heb je dan namelijk een goed geïsoleerde woning nodig en ook lage temperatuurverwarming (vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …). Iets wat vaak niet het geval is bij oudere woningen. Ook de kostprijs kan een struikelblok vormen.
Kleine renovatie → actieve koeling met warmtepomp
Een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp vallen snel en eenvoudig te plaatsen. Daarnaast ligt hun prijs ook veel lager. Dat maakt het een ideale keuze bij kleinere renovaties. Wil je je huidige woning op een energiezuinige, duurzame manier koelen en verwarmen? Zoek je een ecologischer alternatief voor een airco? Ook dan kies je beter voor actieve koeling met een warmtepomp.