Verwarminginfo.nl
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Subsidie cv-ketel 2021

Laatste update: 14 januari 2021 – De nieuwe generatie verwarmingstoestellen is veel zuiniger, wat een mooie besparing oplevert op je energiefactuur. Wanneer je een nieuwe verwarmingsketel plaatst, kan je bovendien aanspraak maken op verschillende financiële voordelen. Zo verdien je jouw investering nog sneller terug. Hier vind je een overzicht van alle subsidies en andere financiële voordelen in 2021.

 

Klopt het dat er geen subsidies voor cv-ketels zijn?

Ja. Een subsidie voor een HR, HR++, HRe ketel, een elektrische CV-ketel of ander type verwarmingsketel kan je in Nederland niet meer krijgen. Toch is het ook zonder subsidie interessant om een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Een nieuwe condensatieketel verbruikt 10% tot 30% minder. Zo geniet je niet alleen van een beter warmtecomfort, je bespaart ook op de energiefactuur waardoor je de investering snel terugverdient. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat.

TIP: je kan jouw investering in een nieuwe verwarmingsketel wel goedkoper financieren dankzij de Energiebespaarlening. Deze is beschikbaar voor particulieren en Verenigingen van eigenaren (VvE): 

 

 

1. Energiebespaarlening voor particulieren

Het is geen subsidie voor een verwarmingsketel, maar de Energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijke rente waarmee je energiebesparende investeringen in huis kan financieren.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Je kan een Energiebespaarlening krijgen als je investeert in een hoogrendementsketel of HRe-ketel. De Energiebespaarlening kan je ook aanvragen voor andere maatregelen met betrekking tot de verwarming:

 • aansluiting op een warmtenet
 • het waterzijdig inregelen van de verwarming
 • de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, gelijkstroompomp, lage temperatuurafgiftesystemen of een warmte-terugwinsysteem.

Andere energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen zijn het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, …

 

Hoeveel kan ik lenen?

De Energielening wordt onderhands verstrekt, zonder afsluitkosten. Als particulier kan je min. € 2.500 en max. € 25.000 lenen. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 65.000 lenen. De lening heeft een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar. Je betaalt daarbij een lage rente die tijdens de looptijd van de lening vaststaat:

Looptijd 7 jaarLooptijd 10 jaarLooptijd 15 jaarLooptijd 20 jaar
1,7% rente1,9% rente2,1% rente2,2% rente

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de Energiebespaarlening moet je de werken laten uitvoeren door een aannemer. Bovendien moet je bij de aanvraag van de lening ook al een offerte van een vakman kunnen voorleggen. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook aangeraden. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om een Energiebespaarlening te krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Voor wie: je moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning. Je mag als aanvrager ook niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel aanvragen voor werken die uitgevoerd zullen worden door een aannemer. Deze moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen waarin hij verklaart dat de uit te voeren werken zullen voldoen aan de voorwaarden om de lening te krijgen.
 • Datum van de werken: je vraagt de Energiebespaarlening aan vóór de start van de werken. Je moet bij de aanvraag wel al een offerte kunnen voorleggen.

 

Hoe Energiebespaarlening aanvragen?

Je vraagt de energiebespaarlening aan vóór de start van de werken en via de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN). Let op, want om te bepalen of je in aanmerking komt moet het warmtefonds over voldoende info beschikken over de uit te voeren werken. Daarom moet je bij je aanvraag al een offerte en verklaring van een aannemer of installateur kunnen voorleggen. Ook reeds uitgevoerde werken komen in aanmerking, maar dan mogen ze niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd.

Een vakman kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. Hij maakt voor jou een aangepaste offerte op en voorziet je ook van andere nodige documenten voor je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

 

2. Energiebespaarlening voor VvE (Vereniging van eigenaren)

De VvE Energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijke rente waarmee je als Vereniging van eigenaren (VvE) energiebesparende investeringen in je appartementencomplex kan financieren.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Je kan een VvE Energiebespaarlening krijgen als je investeert in een hoogrendementsketel of micro-warmtekrachtkoppeling (milieuvriendelijke combiketel op gas die ook elektriciteit produceert). Je kan de Energiebespaarlening ook aanvragen voor andere maatregelen met betrekking tot de verwarming:

 • aansluiting op een warmtenet
 • het waterzijdig inregelen van de verwarming
 • het hydronisch balanceren van het verwarmingssysteem
 • de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, gelijkstroompomp, lage temperatuurafgiftesystemen,  een warmte-terugwinsysteem of rookgasafvoer.

Andere energiebesparende maatregelen die in aanmerking komen zijn het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, …

 

Hoeveel kan ik lenen?

Je kan min. € 25.000 en max. € 10.000.000 lenen, met een max. van € 25.000 per appartementsrecht betreffende een wooneenheid. Er zijn wel uitzonderingen. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket (combinatie van meer verregaande energiebesparende maatregelen) leen je tot max. € 50.000 per appartementsrecht. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter leen je tot max. € 65.000 per appartementsrecht. 

De lening heeft een looptijd van 10, 15, 20 of 30 jaar. Daarbij betaal je een aantrekkelijk rente die gedurende de looptijd van de lening vast staat:

Looptijd 10 jaar Looptijd 15 jaar Looptijd 20 jaar Looptijd 30 jaar
2,1% rente2,3% rente2,4% rente2,9% rente

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de lening moet je de werken laten uitvoeren door een aannemer. Bovendien moet je bij de aanvraag van de lening ook al een offerte kunnen voorleggen. Het is hoe dan ook aangeraden om samen te werken met een vakman. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om als VvE een Energiebespaarlening te krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Voor wie: de VvE bestaat uit minstens 8 wooneenheden.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel aanvragen voor werken die uitgevoerd zullen worden door een aannemer. Deze moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen als verklaring dat de uit te voeren werken zullen voldoen aan de voorwaarden om de lening te krijgen.

 

Hoe Energiebespaarlening aanvragen?

Je kan je als VvE doorheen het hele proces laten begeleiden door een VvE accountmanager. Het aanvragen van de Energiebespaarlening zelf doe je online, vooraleer de werken van start gaan. Let op, want om te bepalen of je in aanmerking komt moet het warmtefonds over voldoende info beschikken over de uit te voeren werken. Daarom moet je bij je aanvraag al een offerte en verklaring van een aannemer of installateur kunnen voorleggen.

Een vakman kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste oplossing voor jouw project. Hij zal op basis daarvan een aangepast offerte opmaken en je voorzien van de nodige documenten en verklaringen voor je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in jouw regio via de offertepagina.

 

 

Nieuwe cv-ketel ook interessant zonder subsidie?

In Nederland kan je geen subsidie op een nieuwe cv-ketel krijgen. Je kan de investering in een nieuwe verwarmingsketel (en andere werken aan de verwarmingsinstallatie) enkel goedkoop financieren dankzij de Energiebespaarlening. Daarvoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Toch kan je ook zonder cv-ketel subsidie heel wat voordeel halen uit een nieuwe ketel.

Is je ketel ouder dan 10 jaar? Dan is het sowieso financieel interessant om je oude ketel te vervangen door een energiezuinige condensatieketel. Deze verbruikt 10% tot 30% minder. Zo geniet je niet alleen van een beter warmtecomfort, je bespaart ook op de energiefactuur waardoor je de investering snel terugverdient. Ontvang advies en offertes op maat.

 

 

 

Andere subsidies voor cv-installaties

Voor bepaalde werken aan de verwarmingsinstallatie zijn wel subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld voor de installatie van een zonneboiler of warmtepomp. We zetten ze kort op een rij:

subsidie cv-ketel

 

1. ISDE warmtepomp en zonneboiler

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming voor wie investeert in een zonneboiler of warmtepomp. Je kan een ISDE aanvragen als particulier of zakelijke gebruiker (bvb. bedrijf, vereniging, woningcorporatie, …).

 

Wat is het bedrag van de subsidie?

Hoeveel de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler bedraagt, is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Zowel voor warmtepompen als zonneboilers starten de subsidiebedragen vanaf ong. € 500.

LET OP: om aanspraak te kunnen op de ISDE moet de zonneboiler of warmtepomp geïnstalleerd worden door een deskundig installateur. Deze kan je ook informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze voor jouw project. Benieuwd naar de kostprijs en subsidie voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs van zonneboilers of warmtepompen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om aanspraak te kunnen maken op de ISDE moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Voorwaarden particulieren: je bent eigenaar van de woning waar het toestel geplaatst wordt en je gebruikt het als hoofdverblijfplaats. Je laat de zonneboiler of warmtepomp plaatsen voorleer je de subsidie aanvraagt.
 • Voorwaarden zakelijke gebruikers: je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp of zonneboiler koopt.
 • Voorwaarden warmtepomp: de warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een deskundig installateur. Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking.
 • Voorwaarden zonneboiler: de zonneboiler moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een deskundig installateur.
 • Voorwaarden gebouw: het toestel waarvoor je de subsidie aanvraagt moet geplaatst worden in een gebouw waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018.

 

Hoe subsidie voor warmtepomp of zonneboiler aanvragen?

Zakelijke gebruikers moeten de subsidie aanvragen voordat ze de warmtepomp of zonneboiler kopen. Om te bepalen of je in aanmerking komt moet de uitkeringsinstantie natuurlijk wel kunnen nagaan of de te installeren toestellen aan de vereiste voorwaarden voldoen (bv. via een offerte van een installateur). Je moet de warmtepomp of zonneboiler ook laten plaatsen door een vakman om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes van deskundige installateurs van zonneboilers of warmtepompen.

Particulieren kunnen de subsidie pas aanvragen nadat de warmtepomp of zonneboiler gekocht, betaald en geïnstalleerd is. Die subsidieaanvraag moet binnen 12 maand na de installatie gebeuren. Bij je aanvraag moet je ook beschikken over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de zonneboiler of warmtepomp. Een installateur maakt de facturen en andere nodige documenten op voor je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van deskundige installateurs van zonneboilers of warmtepompen.

 

 

2. Regeling groenprojecten

Investeer je in een groenproject? Dan kan je een groenverklaring aanvragen waarmee je bij de bank een lening tegen een lager rentetarief kan krijgen. Als particulier kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen als je investeert in zonne-energie (bvb. via een zonneboiler of zonnepanelen voor de verwarming van zwembadwater) of een warmtepomp.

 

Hoe krijg ik een lening met verlaagde rente krijgen?

Het is de bank die de groenverklaring voor jou aanvraagt. Natuurlijk moet je daarbij wel kunnen aantonen welke werken je zal uitvoeren. Dat kan door een offerte van een installateur voor te leggen. Samenwerken met een vakman is sowieso de slimste keuze. Deze kan je gepast adviseren en zorgt voor een correcte plaatsing zodat alles voldoet aan de vereiste voorwaarden om een lening met laag rentetarief te krijgen. Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs van zonneboilers of warmtepompen.

 

 

Meer info over deze subsidies en financiële voordelen vind je op rvo.nl en energiebespaarlening.nl.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs