Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv-pomp: info, tips & prijzen

De cv-pomp vormt het hart van je centrale verwarming. Ze voorzien verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming van water. Maar wist je dat die circulatiepomp ook één van de grootste stroomvreters is in je woning en verantwoordelijk is voor 10% van je totale energieverbruik? Daarom kies je maar best voor een energiezuinige cv-pomp in huis.

Ga snel naar: energielabelprijsdefecte pomptips

 

cv-pompen Hoe werkt een cv-pomp?

De taak van een circulatiepomp is duidelijk: water doen circuleren in een gesloten circuit. Heb je water nodig? Dan wordt dat, indien nodig, opgewarmd in de ketel en nadien rondgepompt door de circulatiepomp.

Verouderde cv-pompen draaien 24/7, wat lang niet altijd nodig is. Ze zijn meestal voorzien van een drietal manueel instelbare standen. Hoe hoger de stand, hoe meer energie de pomp verbruikt. Moderne circulatiepompen zijn uitgerust met een geïntegreerde frequentieregelaar die de snelheid van de pomp automatisch aanpast aan de behoefte. Dat zorgt voor een energiebesparing tot maar liefst 70%.

 

 

Energielabel cv-pomp

Meestal vervang je de circulatiepomp pas wanneer deze stuk gaat. Als dat het geval is, kies dan zeker voor een hoogrendementspomp met een gunstig energielabel. Deze leveren je immers een grote elektriciteitsbesparing op. Een kort overzicht:

EnergielabelVerbruik in % tov D/EVerbruik in kWh/jaarVerbruik in €
D/E/300 - 450€ 70 - 100
C-20 tot 40%160 - 240€ 37 - 55
B-40 tot 60%110 - 160€ 25 - 37
A-60 tot 80%50 - 110€ 11 - 25

In bovenstaande tabel zijn we uitgegaan van een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,23/kWh. Zo zie je dat een circulatiepomp met een A-label je jaarlijks al snel 70 tot 80 euro bespaart op je electriciteitsfactuur ten opzichte van een verouderde cv-pomp. Je hoeft met andere woorden niet te wachten tot je circulatiepomp defect is. Een verouderde pomp vervangen door een automatische circulatiepomp is ook een slimme zet die je geld oplevert.

 

 

Circulatiepomp cv prijs

De prijs van een circulatiepomp wordt bepaald door een aantal belangrijke factoren zoals het energielabel, de pompcapaciteit en de opvoerhoogte. De goedkoopste cv-pompen met een energielabel C of D vind je al vanaf 150 euro. Voor een pomp uit de B-klasse betaal je ongeveer 180 euro. Een A-model kost je gemiddeld 300 tot 350 euro.

De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is. Dat maakt dat je nog 7 tot 12 jaar winst maakt door te kiezen voor een cv-pomp met een A-label.

Tip: let bij de aankoop van je circulatiepomp ook zeker op de inbouwmaat. Als deze niet overeenstemt met de grootte van je leidingen, dan zal je nieuwe cv-pomp niet passen. Laat je steeds begeleiden door een vakman. Hij kan je perfect adviseren welke circulatiepomp past en wat de ideale opvoerhoogte en pompcapaciteit is voor je woning. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang hier vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende vakmannen uit je buurt.

 

 

Hoeveel cv-pompen heb ik nodig?

Een gewone ééngezinswoning zonder vloerverwarming heeft genoeg aan één circulatiepomp. Wanneer zowel radiatoren als vloerverwarming aanwezig zijn, heb je meestal meerdere circulatiepompen nodig. De meeste vloerverwarmingssystemen hebben immers een aparte circulatiepomp. In grotere woningen en gebouwen zijn in de meeste gevallen ook meerdere circulatiepompen aanwezig om een volledige circulatie mogelijk te maken.

Merk je dat sommige ruimtes in je woning niet voldoende of niet verwarmd geraken, dan is de capaciteit van je circulatiepomp misschien niet voldoende. Het kan ook zijn dat je teveel meters aan waterleidingen hebt voor 1 cv-pomp. Een vakman kan perfect voor je berekenen hoeveel circulatiepompen nodig zijn een ideale watercirculatie.

 

Cv-pomp problemen

Er zijn een aantal mogelijke gevolgen waaraan je kan herkennen dat je circulatiepomp aan vervanging toe is. Duurt het lang of langer dan voordien eer je huis opgewarmd is? Dan kan het zijn dat je circulatiepomp niet goed meer werkt. Ook het (gedeeltelijk) niet goed verwarmen van je woning is een indicatie dat er mogelijk iets mis met je cv-pomp.

Ervaar je deze problemen? Controleer dan zeker de cv-pomp. Beschik je over een pomp met 3 standen die je manueel moet instellen, dan is het mogelijk dat je pomp te traag ingesteld staat. Schakel de pomp een stand hoger en bekijk of dit het probleem oplost.

Maakt je pomp een vreemd of borrelend geluid, dan contacteer je best een loodgieter die je installatie nakijkt. Hij weet je meteen te zeggen of je pomp hersteld kan worden of het beter is een nieuwe circulatiepomp te kopen.

Ligt het niet aan je circulatiepomp? Dan is het expansievat mogelijk de oorzaak.

 

Tips voor een optimale levensduur

  • Controleer regelmatig de bedrijfsdruk: die moet ongeveer 2 bar zijn. Een te lage druk zorgt voor een kortere levensduur.
  • Vermijd te hoge druk: want die veroorzaakt dan weer schade aan de kleppen.
  • Vermijd langdurige stilstand: dat leidt tot kalkaanslag.
  • Kies voor een pompschakelaar: die zet eens per dag de pomp aan zodat kalkaanslag vermeden wordt.

 

Extra circulatiepomp plaatsen of circulatiepomp vervangen? Dan doe je best een beroep op een ervaren installateur. Zo ben je 100% zeker van de juiste pomp en een correcte plaatsing. Schort er iets aan de pomp? Dan is de installateur vertrouwt met het gekozen materiaal en kan hij je meteen helpen. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice hieronder.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs