Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Centrale verwarming prijs 2024

De cv-installatie kosten hangen grotendeels af van de gekozen brandstof, verwarmingsketel en verwarmingstoestel. In dit artikel vind je een overzicht van deze verschillende factoren en hoe ze een invloed hebben op de centrale verwarming prijs.

Ga snel naar:
1. Brandstof
2. Verwarmingsketel
3. Verwarmingstoestel
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat zijn de kosten voor een complete cv-installatie in 2024?

Wil je centrale verwarming kopen? Hou er rekening mee dat de cv-installatie kosten sterk kunnen variëren van gemiddeld € 7.500 tot 23.000 of meer (incl. btw en plaatsing). Dat komt door de grote variatie aan mogelijkheden op vlak van brandstof, ketels en verwarmingstoestellen. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende opties en hun prijzen.

Benieuwd naar de exacte kosten voor centrale verwarming op maat van jouw noden en wensen? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van verwarmingsspecialisten actief in jouw regio.

 

 

1. Brandstof

Gelijk welke verwarmingsinstallatie je kiest, je moet eerst uitmaken voor welke brandstof je gaat. De kostprijs voor het aanleggen van de cv-installatie betaal je maar één keer. Een brandstof moet je jaarlijks betalen. Daarom moet je deze keuze goed overwegen. Een overzicht in de tabel hieronder:

BrandstofVerbruikskosten
(20.000 kWh/jaar)
Kosten verwarmingsketel
(incl btw en plaatsing)
Kosten onderhoud
Aardgas€ 1.100€ 2.150 - 5.400€ 100 - 200
Mazout / stookolie€ 2.300€ 4.700 - 7.500€ 100 - 200
Elektriciteit€ 4.400gemiddeld € 2.500€ 100 - 200
Pellets of hout€ 1.100€ 10.000 - 15.000€ 100 - 200

 

aardgas verwarming prijs

Aardgas

Een groot voordeel aan aardgas is dat je het nergens moet stockeren en je niet moet betalen vooraleer je er effectief gebruik van maakt.

Een gemiddeld gezin heeft een verbruik van 20.000 kWh per jaar. Hiervoor betaal je zo’n € 1.100 aan aardgas. De aankoopkost van de ketel is € 2.150 à 5.400. Voor het onderhoud betaal je € 100 à 200.

Lees alles over verwarming op aardgas.

 

 

prijs mazout

Mazout / Stookolie

Mazout of stookolie moet je zelf stockeren. Dit heeft als voordeel dat je onafhankelijk bent van het netwerk en je nieuwe mazout kan aankopen wanneer de prijs laag staat. Zo heb je de kosten gedeeltelijk zelf in handen.

Als je verwarmt op mazout, moet je wel een mazouttank aanschaffen. Die kost € 1.400 à 4.400, afhankelijk van het volume. De mazoutketel zelf kost € 4.700 à 7.500. Voor 20.000 kWh betaal je ongeveer € 2.300 voor stookolie. Het onderhoud kost je € 100 à 200.

Lees alles over verwarming op mazout.

 

prijs elektriciteit

Elektriciteit

Een elektrische cv-ketel kost al snel € 2.500 en is vooral interessant als je zonnepanelen hebt. Zo ben je onafhankelijker van het net en kan je zelf groene energie produceren. Je kan ook kiezen voor accumulatoren waarbij je geen ketel nodig hebt. Met een verbruik van 20.000 kWh betaal je zo’n € 4.400 aan elektriciteit per jaar. Reken voor het onderhoud op € 100 à 200.

TIP: een andere manier om op een heel duurzame manier elektrisch te verwarmen is via een warmtepomp.

Lees alles over elektrische verwarming.

 

prijs pellets

Vaste brandstof (pellets / hout)

Deze biobrandstof wint steeds meer aan populariteit omdat ze onbeperkt voorradig is. Daarom schommelen de prijzen minder hard dan bij andere brandstoffen. Een biomassaketel kost € 10.000 à 15.000. Verder betaal je nog € 100 à 200 voor het onderhoud.

De kosten per jaar bij een verbruik van 20.000 kWh ligt rond die van aardgas, namelijk € 1.100.

Lees alles over verwarming op vaste brandstof.

 

 

Welke brandstof kies ik best?

Hou bij je keuze niet enkel rekening met de kosten voor de centrale verwarming, maar ook met de kosten voor het verbruik en onderhoud. Denk ook aan de praktische kant: is er een gasaansluiting mogelijk? Kan je pellets stockeren? Ben je bereid om met zakken pellets te sleuren of de mazoutvoorraad goed op te volgen? … Je keuze hangt ook af van de situatie: wil je een bestaande cv-installatie vernieuwen en op welke brandstof werkt die? Of gaat het om nieuwbouw? Dan wordt vaak gekozen voor een groene oplossing als een warmtepomp.

TIP: je laat je best adviseren door een verwarmingsspecialist. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste verwarmingsoplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en kosten op maat via de offertepagina.

 

2. Verwarmingsketel

Ook het type verwarmingsketel bepaalt de prijs van je centrale verwarming. Hieronder een overzicht van enkele populaire keuzes met hun kosten.

 

centrale verwarming prijs hoogrendementsketel

Hoogrendementsketel

De hoogrendementsketel of lage temperatuurketel werkt op aardgas of mazout. Ze hebben een hoger rendement dan standaard cv-ketels omdat ze werken volgend het principe van warmterecuperatie: koud retourwater in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd met rookgassen.

Kosten hoogrendementsketel: € 1.500 à € 2.500, incl. btw, excl. plaatsing.
Lees alles over hoogrendementsketels.

 

 

centrale verwarming prijs condensatieketel

Condensatieketel

Een condensatieketel is een hoge temperatuurketel die aardgas of stookolie vraagt als brandstof. Dit type ketel zet – in tegenstelling tot lage temperatuurketels – de waterdamp en de rookgassen die tijdens het verwarmingsproces ontstaan ook om in warmte. Door deze condensatie heb je minder fossiele brandstoffen nodig. De condensatieketel heeft een hoog rendement en daardoor een snelle terugverdientijd.

Kosten condensatieketel: € 2.500 à € 5.000, incl. btw en excl. plaatsing.
Lees alles over condensatieketels.

 

centrale verwarming prijs warmtepomp

Warmtepomp

De kosten van een verwarmingsketel in combinatie met een warmtepomp ligt aanzienlijk hoger dan die van andere verwarmingsketels. Een warmtepomp is zeer milieuvriendelijk omdat het grootste deel van de energie uit de omgeving komt. Deze verwarmingsketel is zeer energiezuinig waardoor je wel tot 50% bespaart aan stookkosten in vergelijking met andere soorten ketels.

Kosten warmtepomp: € 7.500  € 15.000, incl. btw en plaatsing.
Lees alles over warmtepompen.

 

centrale verwarming prijs zonneboiler

Zonneboiler

De zonneboiler bestaat uit collectoren in de tuin of op het dak waarin water zit dat wordt opgewarmd door de zon. Voor de toepassing op de centrale verwarming is de zonneboilercombi de meest geschikte zonneboiler. Dit 2-in-1 systeem bestaat uit een voorraadvat en een cv-brander die je zowel van warm sanitair water als van warm water voor de centrale verwarming voorziet. Het energieverbruik van een zonneboiler is uitmuntend.

Kosten zonneboiler: € 4.000 à € 7.000, incl. btw en plaatsing.
Lees alles over zonneboilers.

 

Welke verwarmingsketel kies ik best?

Dat hangt af van het gewenste warmtecomfort, de eigenschappen van de woning (isolatie, grootte), het aantal gezinsleden, je budget en natuurlijk ook de energiebron waarmee je verwarmt. Verwarm je op mazout of gas, dan is een condensatieketel de beste keuze. Wil je liever op een duurzame manier verwarmen, dan kan je kiezen voor een warmtepomp of zonneboilercombi. Let op, dat is wel enkel interessant onder bepaalde voorwaarden: in goed geïsoleerde woningen, i.c.m. lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming), …

TIP: benieuwd naar de beste keuze voor jouw situatie? Dan laat je je best adviseren door een verwarmingsspecialist. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste verwarmingsoplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijs voor een cv-installatie op maat via de offertepagina.

 

3. Verwarmingstoestel

Eens je de brandstof en de verwarmingsketel gekozen hebt, is het tijd om te beslissing met welk verwarmingstoestel je wilt verwarmen op centrale verwarming. De meest voorkomende verwarmingstoestellen zijn radiatoren of convectoren. Bovendien kan je kiezen voor zichtbare verwarmingstoestellen (radiatoren of convectoren) of onzichtbare (vloer-, lucht- of wandverwarming).

 

centrale verwarming prijs radiatoren

Radiator

Met een radiator wordt je ruimte snel opgewarmd. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren omdat ze niet in muren of vloeren moeten ingewerkt worden. Het laten installeren van een cv-installatie met radiatoren kost ongeveer € 7.500 voor een bescheiden woning. Voor grotere woningen betaal je snel € 10.000 à € 12.500.

Voor de radiatoren op zich betaal je tussen de € 75 en € 500 per stuk, exclusief plaatsing.
Lees alles over radiatoren.

 

centrale verwarming prijs convectoren

Convectoren

Convectoren warmen nog sneller op en koelen sneller af. Dit maakt dat convectoren nog 10% energiezuiniger zijn dan radiatoren. Het is mogelijk om convectoren volledig in te werken in een muur, kast of in de vloer. Vloerconvectoren bieden een volwaardig alternatief voor vloerverwarming door de aangename warmteverspreiding.

Kosten convectoren: € 275 à € 1.000 per stuk, incl. btw en excl. plaatsing.
Lees alles over convectoren.

 

 

centrale verwarming vloerverwarming

Vloerverwarming

De warmteverdeling van vloerverwarming is bijzonder aangenaam en de temperatuur is gemakkelijk te regelen. Dit maakt van vloerverwarming een volwaardige manier van centrale verwarming. Bovendien is het onzichtbaar en energiezuinig. Vloerverwarming is energiezuinig aangezien ze zo’n 2°C minder nodig hebben om dezelfde warmte als radiatoren te geven.

Kosten vloerverwarming: € 45 à 50 per m², incl. btw en plaatsing.
Lees alles over vloerverwarming.

 

luchtverwarming prijzen

Luchtverwarming

Luchtverwarming is een combinatie van het ventilatiesysteem en de verwarming. Net als vloerverwarming is luchtverwarming helemaal onzichtbaar. Je ziet enkel kleine roosters die zorgen voor de verspreiding van de lucht door je woning. Luchtverwarming gebeurt met een kanaalsysteem van roosters en buizen die over de hele woning verspreid zijn.

Kosten luchtverwarming: € 3.000 à € 6.500, incl. btw en plaatsing.
Lees alles over luchtverwarming.

 

prijs wandverwarming

Wandverwarming

Wandverwarming wordt meestal in kleinere ruimtes zoals de badkamer gebruikt of als aanvulling op vloerverwarming maar het kan evengoed als hoofdverwarming op centrale verwarming dienen. Net als vloerverwarming heeft wandverwarming minder hoge temperaturen nodig om een aangename gevoelstemperatuur te bereiken. Hierdoor heeft het een zeer goed rendement en verbruik.

Kosten wandverwarming: gemiddeld € 100 per m², incl. btw en plaatsing.
Lees alles over wandverwarming.

 

Welke verwarmingstoestellen kies ik best?

Dat hangt af van de verwarmingsinstallatie in je woning. Vloer-, lucht- en wandverwarming werken bijvoorbeeld op lage temperatuur waardoor ze ideaal zijn bij goed geïsoleerde woningen en i.c.m. een warmtepomp bijvoorbeeld. Radiatoren en convectoren vereisen een hoge watertemperatuur. Daardoor zijn ze minder interessant i.c.m. een warmtepomp maar bijvoorbeeld wel met een mazout- of cv-ketel.

TIP: bij je keuze moet je dus rekening houden met heel wat factoren. Om zeker te zijn van de juiste beslissing schakel je best een verwarmingsspecialist in. Deze informeert je graag over de mogelijkheden en kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en kosten op maat via de offertepagina.

 

Vergelijk cv-installatie kosten

Wil je centrale verwarming kopen, maar ben je er nog niet helemaal aan uit welke brandstof, verwarmingsketel of verwarmingstoestel je moet kiezen? Dan kan je bij onze aangesloten vakmannen terecht voor gratis advies en prijzen. Ook wanneer je wel al de keuze van je centrale verwarming hebt gemaakt, kan je via de offertepagina gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmannen en zo de kosten voor een complete cv-installatie vergelijken. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs