Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muurverwarming

Spreken we over muurverwarming? Dan hebben we het in principe over 2 soorten. De eerste is verwarmen door middel van verwarmingselementen aan de muur. De andere omvat het inbouwen van verwarmingsbuizen in de muren. Dat kan met elektriciteit óf cv-water. In dit artikel leer je meer over de verschillende opties en hun voordelen, toepassingen en prijzen.

 

Wanneer kiezen voor muurverwarming?

Muurverwarming kan functioneren als hoofd- of bijverwarming. Welk type je uiteindelijk kiest, hangt af van de omvang van je klus: gaat het bv. om een kleine renovatie? Of juist een nieuwbouwwoning? En wanneer is de ene optie beter dan de andere? Een overzicht:

BELANGRIJK: zijn je verbouwplannen nog niet definitief? En weet je niet of wandverwarming iets voor jou is? Neem dan contact op met een verwarmingsspecialist in je buurt. Die helpt je graag verder.

 

OPTIE 1: ingebouwde muurverwarming

muurverwarming

Wist je dat je verwarming in je muren kan laten verwerken? Een toepassing die zelfs al in het oude Rome voorkwam. Daar maakten ze de muren hol zodat de gestookte warmte vanuit de kelder de holle muren kon binnendringen. Tegenwoordig sluit een installateur je cv-installatie of elektriciteit aan op de ingebouwde verwarmingselementen.

 

1. Wat zijn de mogelijkheden?

Binnen het inbouwaanbod heb je de keuze uit 3 systemen:

 

MOGELIJKHEID 1: muurverwarming voor op voorzetwand

Dit type muurverwarming bestaat uit wandplaten met geïntegreerde buizen. Je bevestigt ze tegen een houten voorzetwand of metal stud wand. Verder zijn ze verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waardoor ze eenvoudig in elke kamer passen. Door de eenvoudige, droge bevestiging en de relatief dunne opbouw (18 mm) is het een goede oplossing tijdens renovaties.

Prijs: gem. € 70 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

MOGELIJKHEID 2: muurverwarming voor stenen ondergrond

Werk je op een stenen ondergrond? Dan is een nat systeem het beste. Eerst monteert een professional dan klikrails tegen de muren met pluggen. Daartussen plaatst hij het buizennetwerk en dekt hij deze af met een vezeldoek en een laag pleister, leem, … Daardoor is de uiteindelijke opbouwhoogte van deze oplossing net iets hoger dan bij de eerste mogelijkheid (gemiddeld zo’n 21 mm).

Prijs: gem. € 48 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

MOGELIJKHEID 3: muurverwarming voor afwijkende vormen

Dit type muurverwarming is speciaal ontwikkeld voor gebruik bij afwijkende vormen. Denk aan ronde oppervlakten of vormen met speciale uitsteeksels. De verwarmingsbuizen zijn hiervoor extra flexibel. Zo buigen ze netjes mee zonder beschadiging op te lopen. Net zoals bij de tweede mogelijkheid werk je deze wand af met leem of (eco-)pleister.

Prijs: gem. € 32 per (excl. btw, plaatsing & afwerking)

 

Welk type muurverwarming kies ik?

Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Op welke ondergrond komt de muurverwarming? Gaat het over hoofd- of bijverwarming? En wil je je systeem aansluiten op cv-water of op elektriciteit? Wees je er van bewust dat muurverwarming lage temperatuursverwarming is. Voor een optimaal binnenklimaat moet je huis dus goed zijn geïsoleerd en heb je idealiter een duurzame cv-installatie zoals een warmtepomp.

Muurverwarming aanleggen? Neem dan contact op met een installateur. Die adviseert je met plezier over de verschillende mogelijkheden, berekent het precieze vermogen van je afgiftesysteem en plaatst je muurverwarming zoals het hoort. Interesse? Vul dan het formulier in.

 

 

2. Hoeveel kost ingebouwde muurverwarming?

De muurverwarming prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de totale oppervlakte, de plaatsingsmethode en het type wandverwarming. Reken op een bedrag tussen de 50 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je graag precieze prijzen voor muur verwarming? Hieronder een kort rijtje:

 • Muurverwarming met leem: € 90 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Muurverwarming met pleister: € 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Muurverwarming met gyproc: € 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de bovenstaande muurverwarming kosten zijn richtprijzen. Bovenop de plaatsingskosten komt uiteindelijk ook nog de prijs voor de afwerking van je muur. Wil je gericht prijzen, werkwijzen, advies, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

3. Wat zijn de voor- en nadelen van ingebouwde muurverwarming?

Benieuwd naar de pluspunten van ingebouwde muurverwarming? We zetten hieronder de voor- én nadelen voor je op een rijtje:

 • Energiezuinig: het verwarmen van de muur gebeurt op lage temperatuur. Doordat de temperatuur van de cv-installatie niet erg hoog is en je zo profiteert van een mooi rendement, kan je flink besparen op je energierekening.
 • Stralingswarmte: dankzij de stralingswarmte is er geen sprake van luchtverplaatsing zoals bij radiatoren. Dat is beter voor mensen met gevoelige luchtwegen of allergieën.
 • Ruimtebesparend: 1 van de beste redenen om voor ingebouwde wandverwarming te kiezen, is dat je er veel ruimte mee bespaart. Ideaal wanneer je bv. een kleine badkamer hebt en je nog normaal door de ruimte wilt kunnen lopen.
 • Ook koeling is mogelijk: wist je dat je met ingebouwde wandverwarming ook ruimtes kan koelen? De waterleidingen kunnen namelijk ook koud water vervoeren.

 

 • Duur: kies je voor ingebouwde verwarming in de muur? Dan betaal je meer dan wanneer je kiest voor verwarmingselementen áán de muur.
 • Geen muurdecoratie mogelijk: nagelen en boren kan de achterliggende buizenstructuur beschadigen. Bovendien is het ook beter om geen grote kasten tegen de muur te plaatsen, aangezien deze warmte zouden blokkeren.
 • Complexe plaatsing: het plaatsen van muurverwarming is niet zo eenvoudig en vergt expertise. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van de leidingen en het correct aanbrengen van de buizen in de kliksystemen.

TIP: wil je graag nog wat meer informatie? Neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur. Die helpt je graag verder. Vul hier het aanvraagformulier in.

 


OPTIE 2: verwarmingselementen aan de muur

muurverwarming elektrisch

Elektrische muurverwarming en andere verwarmingselementen zijn de meest voor de hand liggende keuze voor bestaande woningen of (kleinschalige) renovaties. Hieronder geven we een overzicht met de mogelijkheden en prijzen.

1. Wat zijn de mogelijkheden?

Kies je voor verwarmingselementen aan de muur? Dan heb je keuze uit verschillende opties. We sommen hieronder enkele van de populairste verwarmingselementen voor je op:

 

OPTIE 1: infrarood muurverwarming

Op zoek naar een verwarmingselement dat net zoals ingebouwde muurverwarming ook stralingswarmte afgeeft? Dan zijn infrarood wandpanelen precies wat je nodig hebt! Deze verwarmen niet de lucht, maar de omliggende massa. Als muurtoepassing zijn ze verkrijgbaar in vele vormgevingen: denk aan verschillende kleuren, afmetingen, met of zonder verlichting of zelfs als spiegel. Bovendien installeer je ze eenvoudig. Je hoeft ze alleen in het stopcontact te steken.

Prijs: gem. € 350 à 1.000 per element (incl. btw, excl. plaatsing)
Geschikt als: bijverwarming of hoofdverwarming (in goed geïsoleerde woningen)

 

OPTIE 2: radiatoren

Radiatoren kunnen op 2 manieren verwarmen: via elektriciteit of via je cv-water. Deze elementen heb je in ontelbaar verschillende uitvoeringen en formaten. Wil je zuinig en efficiënt verwarmen? Dan kan je lage temperatuur radiatoren aanschaffen. Met ongeveer zo’n 35 à 55°C geniet je al van een fijn binnenklimaat. Wel werken deze het beste in combinatie met een warmtepomp.

Prijs: gem. € 75 à 500 per element (incl. btw, excl. plaatsing)
Geschikt als: bijverwarming of hoofdverwarming

 

OPTIE 3: accumulatoren

Deze verwarmingstoestellen bevatten vuurvaste stenen die ’s nachts opgewarmd worden en gedurende de dag hun warmte geleidelijk afgeven. Ze zijn voornamelijk interessant in ruimtes die langere tijd verwarmd moeten worden, en in combinatie met zonnepanelen.

Prijs: vanaf € 600 per element (incl. btw & excl. plaatsing)
Geschikt als
: hoofdverwarming (in goed geïsoleerde woningen)

 

Welk verwarmingselement kies ik?

Op zoek naar het meest geschikte verwarmingselement voor jouw situatie? Neem dan contact op met een professionele cv-installateur. Die adviseert je graag over de verschillende mogelijkheden.

Installateur nodig? Neem vrijblijvend contact op met een expert actief in je regio via ons aanvraagformulier en ontvang snel offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

2. Hoeveel kost muurverwarming?

Benieuwd naar hoeveel je precies betaalt voor wandverwarming aan de muur? Dat hangt af van het type verwarmingselement en het vermogen. Een aantal richtprijzen:

 • Infrarood wandpaneel: € 180 à 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Infrarood spiegel: € 170 à 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Elektrische radiator: € 300 à 600 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Radiator op cv-water: € 75 à 700 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)
 • Accumulatoren: vanaf € 600 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing)

TIP: hoewel een handige doe-het-zelver ongetwijfeld zelf z’n verwarmingselementen kan plaatsen (zeker elektrische muur verwarming), raden we altijd aan om samen te werken met een ervaren installateur. Zo ben je zeker dat je installatie het benodigde vermogen heeft. Interesse? Neem contact op met een ervaren installateur via ons offerteformulier.

 

3. Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmingselementen aan de muur?

Waarom zou je nu kiezen voor verwarmingselementen? We zetten hieronder de uiteenlopende plus- en minpunten voor je op een rijtje:

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: wandverwarming aan de muur is meestal goedkoper dan ingebouwde muurverwarming. Bovendien verloopt de plaatsing een stuk sneller, waardoor je ook minder arbeidskosten betaalt.
 • Snelle plaatsing: er is nauwelijks sloopwerk verbonden aan het plaatsen van verwarmingselementen. Meestal is een eenvoudige beugel voldoende, of enkele boorgaten om je element op te hangen. Sommige hoef je zelfs alleen in het stopcontact te steken.
 • Muur hoeft niet vrij te blijven: in tegenstelling tot ingebouwde muurverwarming hoef je in dit geval niet op te letten dat je je verwarming beschadigt bij het plaatsen van muurdecoratie. Ook ingebouwde kasten werken de warmteverspreiding niet tegen.

 

 • Plaatsverlies: verwarmingselementen nemen altijd een bepaalde hoeveelheid ruimte in. Bovendien kan het esthetisch een stuk onaantrekkelijker zijn. Dit vermijd je bv. door je verwarmingselementen stijlvol te laten inbouwen.
 • Hogere energiekosten: verwarmingselementen aangesloten op je cv-water of elektriciteit verbruiken veel energie. Kies je daarentegen voor lage temperatuurradiatoren? Dan dalen je stookkosten aanzienlijk. Ook bij zonnepanelen zijn bv. infraroodpanelen een stuk energiezuiniger.
 • Mindere warmteverspreiding: radiatoren verwarmen de lucht. Dat voelt minder aangenaam dan de stralingswarmte van ingebouwde muurverwarming. Wil je graag een element dat toch die aangename warmteverspreiding verzekert? Dan zijn infraroodpanelen een mooi alternatief.
 • Lucht- en stofcirculatie: doordat veel verwarmingselementen de lucht in de ruimte verwarmen, is er sprake van stofcirculatie. Dat is te wijten aan het opstijgen van de warme lucht dat bij het afkoelen opnieuw neerdaalt. Daardoor zijn radiatoren en accumulatoren minder goed geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën.

TIP: wil je graag nog wat meer informatie? Neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur. Die helpt je zeker verder. Vul het aanvraagformulier in.

 


CONCLUSIE: welk type muurverwarming kies ik?

Hoe bepaal je wat de beste muurverwarming is voor jouw project? Maak je keuze op basis van de volgende aandachtspunten:

 • Omvang van de werken: gaat het om een grote renovatie, of juist niet? Die omvang van de klus bepaalt of ingebouwde muurverwarming een goede optie is, of dat je toch beter bij muurverwarmingselementen kan blijven.
 • Isolatiegraad woning: hoe goed is je huis geïsoleerd? Hoe beter de isolatie, hoe makkelijker je kan overschakelen op lage temperatuurverwarming zoals ingebouwde wandverwarming.
 • Bijverwarming of hoofdverwarming: de isolatiegraad van je huis bepaalt ook in hoeverre je de muurverwarming kan inzetten als hoofd- of bijverwarming.
 • Budget: daarnaast is ook je budget een doorslaggevende factor. Ingebouwde muurverwarming is namelijk meestal duurder dan de andere opties.
 • Beschikbare ruimte: als laatste moet je in het achterhoofd houden dat wandverwarming aan de muur ruimte in beslag neemt.

TIP: een professional helpt je graag op weg!

Wil je graag muurverwarming in je woonkamer plaatsen? Twijfel je tussen muur- of vloerverwarming? Of wil je graag nog meer informatie over de verschillende soorten verwarming? Dan kan je terecht bij een expert voor professioneel advies. Via het onderstaande offerteformulier brengen wij je in contact met verschillende vakspecialisten. Ontvang meerdere offertes en vergelijk zo prijzen, adviezen, merken, uitvoertermijnen,… en maak een geïnformeerde keuze.

 

 

 

Offertes voor wandverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs