CV inregelen
Voel jij geen duidelijk temperatuurverschil aan de boven- en onderkant van je radiatoren? Of zijn de radiatoren die zich dichter bij je cv-ketel bevinden te heet? Dan zijn die slecht ingeregeld. Met het inregelen van je cv zorg je voor een betere doorstroom van water in je radiatoren. Zo kan je tot wel 20% energie besparen! Wat zijn de andere voordelen? Kan je zelf waterzijdig inregelen? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Hoe cv inregelen?
Cv inregelen zelf doen
Kosten cv inregelen
Andere besparingstips
Vraag gratis offertes aan
Waarom je cv inregelen?
Bij de meeste woningen is een cv-ketel volgens de standaardinstellingen ingeregeld. Daardoor is de doorstroom van water naar radiatoren vaak niet optimaal. Dit kan je verhelpen door je cv waterzijdig in te regelen. Zo geniet je van de volgende voordelen:
- Aangenamer wooncomfort: dankzij een ingeregelde cv is de doorstroom van warm water in je radiatoren optimaal. Zo heb je niet langer last woonruimtes die te snel of te traag opwarmen en kan je genieten van een gelijkmatige warmte in je hele woning.
- Lagere energierekening: waterzijdig inregelen zorgt voor een efficiëntere warmteafgifte. Het water keert ook met de juiste temperatuur terug naar je cv-ketel. Zo verlaag je je energierekening met maar liefst 5 à 15%.
- Minder geluidshinder: moet je ketel harder werken om aan je warmtebehoefte te beantwoorden? Dan stroomt het water in de buizen veel harder. Dit veroorzaakt storende geluiden in je woning.
Je verwarming waterzijdig inregelen? Volg ons stappenplan en regel zelf je radiatoren in. Laat je de klus liever over aan een professional? Neem dan contact op met een erkende installateur.
Hoe cv inregelen?
Na het inregelen moeten alle radiatoren ongeveer even snel opwarmen, ongeacht de individuele verschillen. Hoe kan een vakman je cv ketel waterzijdig inregelen? Er zijn 3 methodes:
- Voorinstelmethode: een installateur bepaalt de inregelvoorzieningen van je cv-installatie op basis van een een leidingnetberekening. Die baseert hij op enkele variabelen (type radiatoren, beoogde vermogen, …).
- Ultrasone methode: via geavanceerde apparatuur stelt een vakman het doorstroomvolume vast. Dit is een nauwgezette methode waarmee hij nauwkeurig de instellingen van je ketel kan bepalen.
- Temperatuurmethode: hierbij baseert een installateur het inregelen van de radiatoren op een temperatuurverschil van 20° tussen aan- en retourtemperatuur van het water in de radiatoren. Dat meet hij met een infraroodthermometer.
TIP: wil je zelf je cv waterzijdig inregelen? Dan gebruik je je het best de temperatuurmethode. Lees hieronder hoe je zelf aan de slag kan om je radiatoren in te regelen met een cv inregelkit.
Vraag advies aan een erkende installateur!
Verwarmingselementen die niet naar behoren opwarmen, kunnen zowel het gevolg zijn van kapotte onderdelen als van een verouderde cv-installatie. Laat sowieso op tijd onderhoud uitvoeren door een professional. Dit verlengt de levensduur van je cv-ketel.
TIP: wil je in contact komen met verschillende gespecialiseerde installateurs actief in je buurt? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via ons contactformulier.
Zelf waterzijdig inregelen radiatoren
Wil je graag energie besparen? Dan kan je zelf je radiatoren waterzijdig inregelen met behulp van het voetventiel of de radiatorkraan. Hoe ga je te werk? Een kort stappenplan:
-
Voorverwarmen radiatoren
Draai alle radiatoren open en zet de thermostaat hoog, zodat ze volop kunnen opwarmen. Na een tijdje kan je duidelijk de temperaturen opmeten. Inregelen doe je het best tijdens de herfst- of winterperiode omdat je dan toch moet verwarmen.
-
Temperatuur opmeten
Plak een stuk schilderstape op de radiator en richt daar je infraroodthermometer op. Meet zo de temperatuur van de aanvoer en de retour van het water in de radiatoren. Een temperatuurverschil van 20° is ideaal. Stook jij bv. op een aanvoertemperatuur van 50°? Dan is de ideale retourtemperatuur zo’n 30°. Heb je de ideale temperaturen bepaald? Dan kan je inregelen. Je kan daarbij 1 van de volgende 2 methodes gebruiken:
-
METHODE 1: inregelen met voetventiel
De meeste radiatoren hebben een voetventiel. Die zit onderaan de radiator, op de plek waar de waterretour gebeurt. Schroef de dop van het ventiel en regel in met een inbussleutel. Is het temperatuurverschil te groot? Dan stroomt het water te traag. Draai in dit geval het voetventiel een stukje open. Bij een te klein temperatuurverschil draai je het ventiel een stukje dicht.
-
METHODE 2: inregelen met radiatorkraan
Heb je verstelbare radiatorkranen? Dan kan je deze zuinig inregelen. Bereken het benodigde debiet (uitgedrukt in l/h) op basis van de aanvoertemperatuur, de gewenste kamertemperatuur, het radiatortype, … Gebruik daarna een aangepaste sleutel om de stelschroef in het binnenwerk in te regelen. Door de ene kraan wat meer open te draaien en de ander wat meer dicht te schroeven, bekom je die optimale temperatuurbalans.
-
Temperatuur opmeten & bijregelen
Wacht 10 à 20 minuten tot je volledige systeem opnieuw opgewarmd is volgens de aangepaste instellingen. Meet nadien de nieuwe temperaturen op van het aan- en afvoerwater. Is de verhouding nog altijd niet optimaal? Voer dan opnieuw de bovenstaande acties uit tot je tevreden bent.
LET OP: het inregelen van vloerverwarming is stukken complexer. Het gaat hierbij vaker over elektrische circulatiepompen, aparte groepen flowmeters of het vervangen van alle kranen. Laat deze klus dus zeker over aan een installateur. Hij regelt je vloerverwarming in met behulp van een warmtebeeldcamera. Kom in contact met professionals actief in jouw regio via ons contactformulier.
Wat kost waterzijdig inregelen?
De prijs voor het inregelen van je cv installatie hangt voornamelijk af van wie het werk uitvoert. Steek je zelf de handen uit de mouwen? Of laat je de klus over aan een installateur? Een overzicht:
OPTIE 1: zelf waterzijdig inregelen
Zijn je radiatoren voorzien van een instelbare radiatorkraan of voetventiel? Dan kan je zelf waterzijdig inregelen als je voldoende ervaring hebt. Onthou dat 1 aanpassing invloed heeft op je hele cv-installatie. Met een juiste inregeling kan je veel geld besparen, maar het omgekeerde geldt ook.
Wil je zelf aan de slag gaan? Dan kan je een cv inregelkit kopen. Deze bevat o.a. een uitgebreide handleiding, een infrarood laserthermometer, 2 digitale thermometers, een ontluchtingssleuteltje, …
Prijs: de cv inregelkit kost € 89 en is ook geschikt voor het inregelen van vloerverwarming of verwarmingselementen aangesloten op het warmtenet. Bestel hier je inregelkit.
OPTIE 2: waterzijdig inregelen door een installateur
Interesse in deze energiebesparende maatregel? Informeer er dan naar bij je installateur. Hij kent alle variabelen die een invloed hebben op je cv-instellingen. Zo maakt hij een professionele leidingnet berekening en zoekt op basis van je persoonlijke warmtenoden uit wat de meest geschikte temperatuur is van het aanvoer- en retourwater.
Daarnaast regelt hij je cv waterzijdig in volgens de regels van de kunst op basis van de precieze berekening van het benodigde debiet en de beoogde temperaturen. Beschik je zowel over radiatoren als vloerverwarming? Dan moeten de temperaturen in het leidingstelsel goed op elkaar afgestemd worden.
Prijs: de meeste bedrijven vragen zo’n € 200 à 400 (excl. btw) voor het inregelen van een vast aantal radiatoren. Per bijkomend verwarmingselement rekenen ze een extra bedrag. Start hier je aanvraag.
Offertes vergelijken loont!
Wil je je vloerverwarming en radiatoren laten inregelen door een erkende installateur? Dan raden we je aan contact op te nemen met meerdere professionals actief in jouw regio. Zo ontvang je niet alleen verschillende prijsvoorstellen, maar krijg je ook een beter zicht op diverse adviezen, berekeningen, andere besparingstips, …
Diverse offertes aanvragen & vergelijken? Vul dan het contactformulier in.
Hoe nog zuiniger verwarmen?
Waterzijdig inregelen is 1 manier om energie te besparen. Maar zijn er nog mogelijkheden om je energierekening te verlagen? Met onderstaande tips maak je je centrale verwarming nog zuiniger:
TIP 1: verlaag de temperatuur van je cv-ketel
Bij een moderne cv-ketel met modulerend vermogen past het proces zich automatisch aan als de verwarmingselementen waterzijdig zijn ingeregeld. Wil je nog meer besparen? Verlaag dan manueel de temperatuur van de ketel. Hoe je dat doet, vind je terug in de handleiding van onze cv inregelkit. Met deze ingreep kan je tot nog eens 20% extra besparen, zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is.
TIP 2: radiatorventilator aankopen
Een radiatorventilator is een toestel dat bestaat uit diverse ventilatoren en magneten. Zo kan je ze eenvoudig op je radiatoren en convectoren bevestigen. Radiatorventilatoren versnellen de verspreiding van warme lucht door de woning. Hierdoor verhoogt het warmtegevoel, maar hoef je toch niet harder te stoken. Dit handige hulpmiddel werkt op elektriciteit, maar heeft een minimaal verbruik.
TIP 3: radiatorfolie plaatsen
Het aanbrengen van radiatorfolie is een andere besparingstip. Dit is een dunne, met aluminium beklede reflecterende folie die via een kleeflaag aan de achterkant van de radiator wordt aangebracht. Daar houdt de folie zo’n 96% van de warmte tegen die naar buiten dreigt te lekken. Met radiatorfolie kan je zo’n 10 m³ gas besparen per 1 m² folie.
TIP 4: cv-leidingen isoleren
Door cv-leidingen te isoleren die zich vooral in koudere ruimtes situeren, kan je tientallen euro’s per jaar besparen. Hiervoor bestaat aangepaste, zelfklevende buisisolatie die je snel en makkelijk rond je verwarmingsbuizen kan plooien. Zo heb je in een handomdraai weer wat geld uitgespaard!
Bespaar op lange termijn dankzij duurzame alternatieven
Ben jij een langetermijndenker en heb je het nodige budget ter beschikking? Waarom dan niet overschakelen op een warmtepomp of zonneboiler om je woning te verwarmen? Ook je woning na-isoleren is een goede manier om je energierekening flink te doen dalen. Zo brengt het inregelen van je cv, het verlagen van de temperatuur van je ketel, … uiteindelijk nog meer op. Lees hier meer over duurzaam verwarmen.