Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen met airco

Een airco is dé oplossing voor een comfortabel binnenklimaat in de zomer. Maar wist je dat je jouw huis ook kan verwarmen met airco? Zo’n lucht-lucht warmtepomp is een duurzaam en milieuvriendelijk middel om je woning op temperatuur te houden in de zomer én de winter. Hoe verwarm je een woning met een airco, hoeveel kost de plaatsing, laat je de installatie over aan een vakman, … ? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe verwarmen met een airco?
Kosten verwarmen met airco
Waarom vakman inschakelen?
Mogelijke alternatieven
FAQ airco met verwarming
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco waar je mee kan verwarmen staat ook wel bekend als een lucht-lucht warmtepomp. Hierbij gaat het om een split-systeem met een binnen- én buitenunit. Wil je de airco gebruiken om je woning af te koelen? Dan haalt het systeem warmte uit de binnenlucht en voert die via de buitenunit af. Voor opwarmen geldt precies het tegenovergestelde. Dan haalt de airco juist warmte uit de buitenlucht en voert je toestel dit via de binnenunit je woning binnen.

Wil je een airco installatie laten plaatsen om ook je woning te verwarmen? Vind de juiste vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

verwarmen met airco

 

Hoe verwarmen met een airco?

Airco’s zijn op twee manieren te gebruiken: als bijverwarming of als hoofdverwarming. Hieronder een overzicht van beide opties:

 

1. Airco als bijverwarming

Lucht-lucht warmtepompen zijn milieuvriendelijk, gemakkelijk te plaatsen en eenvoudig te gebruiken. Maar er zijn ook nadelen aan verwarmen met airco. Zo behaal je een minder goed rendement in grote of slecht geïsoleerde woningen. Daarom zijn airco’s in de meeste gevallen vooral geschikt als een duurzame aanvulling op je cv-installatie. Met zo’n systeem kan je dus efficiënt bepaalde ruimtes in je woning (bv. je slaapkamer) bijverwarmen.

 

2. Airco als hoofdverwarming

Airco’s zijn te gebruiken als hoofdverwarming voor je woning, maar dit is eigenlijk niet aan te raden. Zo krijg je te maken met een laag rendement als het buiten erg koud is, zijn ze minder goed toepasbaar voor grotere en/of slecht geïsoleerde woningen, … Een airco als hoofdverwarming is enkel mogelijk in goed geïsoleerde, kleine woningen als een appartement.

 

Hoe kan ik mijn woning best verwarmen met een airco?

Hoe maak je best gebruik van een airco om je woning te verwarmen? En wanneer kies je eerder voor een alternatief? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Kosten verwarmen met airco

Een lucht-lucht warmtepomp (een airco die ook kan verwarmen) kost je doorgaans € 2.500 à 8.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs hangt vooral af van het vermogen, het aantal binnenunits, het merk, …

LET OP: daarnaast variëren prijzen ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere vakmensen actief in jouw buurt en profiteer van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

verwarmen airco

 

Waarom vakman inschakelen?

Ook al is een airco relatief gemakkelijk om te installeren (als plafond-, vloer- of wandmodel), laat je de plaatsing toch best over aan een vakman. Zo ben je 100% zeker van…

 • Gericht advies: is een lucht-lucht warmtepomp rendabel voor jouw woonsituatie of kies je eerder voor een ander type warmtepomp? Zijn er andere soorten elektrische verwarming om te overwegen? Met een vakman geniet je van gericht advies, van aankoop tot installatie.
 • Prijzen op maat: een vakman kan een goede indicatie geven van de verwachte kosten als je een airco wil plaatsen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je direct waar je aan toe bent.
 • Correcte uitvoering: een vakman beschikt over de nodige expertise, ervaring en gespecialiseerde apparatuur om je split airco snel en efficiënt te plaatsen. Met een airco specialist ben je altijd verzekerd van een optimaal eindresultaat en dito rendement (incl. garantie).
 • Contact voor onderhoud: een airco-installatie moet je periodiek laten onderhouden. Een jaarlijks basisonderhoud is aangeraden, maar alleen lekdichtheidscontroles zijn verplicht. Hoe vaak dit moet, is afhankelijk van de hoeveelheid ozonlaag afbrekende stoffen of F-gassen in het systeem. Doorgaans laat je een airco voor een gewone woning elk jaar controleren.

 

Mogelijke alternatieven

Wil je een airco voor verwarmen gebruiken, dan blijft het goed om bewust te zijn van alternatieve soorten elektrische verwarming. Let op: deze alternatieven zijn enkel te gebruiken als verwarmingssystemen en niet inzetbaar om je woning af te koelen. Een lucht-lucht warmtepomp is dus een stuk veelzijdiger. Hieronder een overzicht van de mogelijke opties:

 

1. Infraroodverwarming

Bij infraroodverwarming wordt de omliggende massa van kamers verwarmd, en niet de lucht zelf. Dit is een snellere verwarmingsmethode die je verwerkt in kachels, vloeren, panelen, … Ook neemt het minder ruimte in beslag dan traditionele radiatoren.

Richtprijs: € 30 – 270 per element (excl. plaatsing)

 

2. Accumulatoren

Accumulatoren zijn mogelijk toe te passen als hoofdverwarming, aangezien je hierbij gebruik maakt van het aantrekkelijke nachttarief. Zo warm je ’s avonds de vuurvaste stenen in de accumulatoren op en gebruik je deze warmte over het verloop van de volgende dag. Verder zijn accumulatoren erg zuinig en goed te combineren met zonnepanelen, maar moet je wel rekening houden met een relatief hoge kostprijs.

Richtprijs: vanaf € 600 per element (excl. plaatsing)

 

3. Elektrische vloerverwarming

Wil je een kleine garage, badkamer of zolder, … sporadisch kunnen verwarmen? Elektrische vloerverwarming is hier ideaal voor. Dit soort vloerverwarming werkt snel en is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Denk hierbij aan matten, kabels in een luspatroon of kunststof folies.

Richtprijs: vanaf € 50 per m² (excl. plaatsing)

 

4. Elektrische kachel

Elektrische kachels werken doorgaans op basis van keramische verwarmingselementen en zijn vanwege het hoge verbruik best inzetbaar als bijverwarming.

Richtprijs: vanaf € 25 per element (excl. plaatsing)

 

Geld besparen op woningverwarming = offertes vergelijken

Een lucht-lucht warmtepomp is budgetvriendelijk, vooral wanneer je het vergelijkt met andere soorten warmtepompen. Desondanks blijft het een stevige investering. Wil je de kosten zoveel mogelijk beperken? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

FAQ airco met verwarming

Wil je jouw huis verwarmen met airco, maar heb je nog een aantal brandende vragen? Neem dan zeker contact op met een erkende airco specialist. Hieronder alvast een aantal veelgestelde vragen:  • Kan je verwarmen met een airco in de winter?
   Ja, maar het rendement van de airco is dan wel een stuk lager. Je gebruikt zo’n systeem best als bijverwarming, aansluitend op een bestaande cv-installatie.


  • Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming?
   Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.


  • Wat is het verbruik van een airco als verwarming?
   Het verbruik van een airco staat niet vast en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de buitentemperatuur, het type woning, de mate van isolatie, … Het rendement van een lucht-lucht warmtepomp is te bepalen met de COP-waarde. Hierbij wordt gekeken naar hoeveel kWh aan warmte je opwekt met elke kWh aan verbruikte stroom. Hoe hoger deze waarde, hoe beter.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs