Rendement cv-installatie verbeteren met waterontharder
Om een goede werking van je cv-installatie te garanderen is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk kalkvorming optreedt in de leidingen, verwarmingselementen en de cv-ketel. Woon je in een gebied met hard water, dan kan het rendement van je installatie snel dalen ten gevolge van kalk. Door een waterontharder te kopen kan je dit vermijden. Hier vind je de voordelen en prijzen van dit toestel.
Snel naar: waarom waterontharder plaatsen? – prijs – werking – veelgestelde vragen
Waarom een waterontharder plaatsen?
1) Het eerste voordeel van waterontharders, ook wel waterverzachters of waterontkalkers genoemd, kon je al ontdekken in de inleiding: het toestel zorgt ervoor dat je CV-installatie goed kan blijven werken. De cv-ketel zal zijn rendement blijven behouden, de diameter van verwarmingsleidingen wordt niet vernauwd en ook de verwarmingselementen zoals vloerverwarming en radiatoren blijven hun maximale capaciteit behouden.
2) Naast de vele voordelen voor je verwarmingsinstallatie is een waterverzachter ook bijzonder interessant voor je koffiemachine, strijkijzer, wasmachine en andere huishoudtoestellen die water gebruiken. De waterontharder voorkomt kalkvorming in deze toestellen, waardoor hun levensduur verlengd wordt. Ook op kranen, sanitaire toestellen, … zal je minder snel last hebben van kalkaanslag.
3) Je hebt minder wasmiddelen en zeep nodig. Deze producten werken namelijk beter in ontkalkt water. Hierdoor kan je flink wat besparen op wasproducten.
4) Ook vanuit een ecologisch standpunt is een waterontkalker een interessant toestel. Door kalkvorming te vermijden blijven toestellen zoals CV-ketels, waterkokers en koffiezetapparaten efficiënt werken, waardoor ze ook minder zullen verbruiken. De verminderde behoefte aan wasmiddelen is natuurlijk ook een milieuvriendelijk pluspunt van waterverzachters.
Bron: www.waterontharder-advies.nl/voordelen
Graag een prijs op maat voor de plaatsing van een waterontharder?
Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes op maat aan bij experts in de plaatsing van waterverzachters.
Waterontharder prijs
De kosten voor waterontharders zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- De capaciteit van het toestel. Het is belangrijk om een waterontharder te kopen die past bij het waterverbruik van je huishouden; een toestel met een te grote capaciteit zal te veel water ontharden terwijl een te kleine capaciteit voor een te snelle verzadiging van de harskorrels zal zorgen, waardoor je meer regeneratiezout nodig zal hebben. Voor meer uitleg over deze termen kan je terecht in het stuk over de werking van waterverzachters verderop in dit artikel.
- Het type toestel. Er bestaan ruwweg 2 soorten waterverzachters: mechanische en elektronische. Mechanische waterontkalkers zijn doorgaans wat goedkoper dan de elektronische varianten. Verderop in dit artikel kom je meer te weten over de verschillen tussen beide toestellen.
- De onderhoudsformule. Veel installateurs bieden een lagere plaatsingsprijs aan als je bij hen ook een onderhoudscontract afsluit. Het is belangrijk om op voorhand goed te controleren welke werken het onderhoudscontract precies inhoudt.
- De gekozen installateur. Het is aangeraden om verschillende plaatsers van waterontharders te contacteren voor een offerte op maat. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verschillende installateurs voor de plaatsing van een waterontkalker. Klik hier voor meer info.
⇒ Gemiddeld gesproken zullen de kosten voor de plaatsing van een waterontharder tussen 1.000 en 2.000 euro (incl. installatiekosten) liggen. Deze prijs geldt voor een huishouden van 4 personen met een doorsnee waterverbruik. Graag een prijs op maat van jouw huishouden? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van waterontharders. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.
Hoe werkt het toestel?
De meeste waterontharders werken volgens het principe van de ionenuitwisseling. Het toestel is dan uitgerust met een cilinder die gevuld is met kleine harskorrels die calcium- (kalk) en magnesiumionen opnemen uit het harde water. Door tegelijkertijd ook natriumionen af te geven, zal het water zacht worden en is het klaar voor huishoudelijk gebruik.
Als de harskorrels verzadigd zijn, worden ze schoongespoeld met zout. Dit proces wordt regeneratie genoemd. Dit kan bij mechanische waterverzachters gebeuren na een bepaalde periode of na een bepaald verbruikt watervolume. Bij de elektronische varianten zijn er sensoren die merken wanneer de harskorrels verzadigd zijn en een regeneratie dus nodig is. Dit is dan ook de efficiëntste manier.
Nog enkele veelgestelde vragen
Hieronder vind je nog enkele veelgestelde vragen bij het kopen van een waterontharder en hun antwoorden:
1) Heb ik wel een waterverzachter nodig?
Dit is vooral afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. Deze hardheid kan namelijk variëren van streek tot streek. Deze waarde wordt in Nederland doorgaans uitgedrukt in Duitse graden. Een waterverzachter is aan te raden vanaf een hardheid van 14 dH. Ook bij lagere waarden kan het toestel zeker zijn nut bewijzen door huishoudtoestellen die water verbruiken langer te doen meegaan. Je kan de waterhardheid in jouw streek terugvinden op de site van je waterbedrijf.
2) Heeft het toestel ook nadelen?
Eerder kon je al de vele voordelen van waterontharders ontdekken, maar er zijn ook enkele nadelen aan het toestel verbonden. Zo kan het zout dat in het afgevoerde water zit als een ecologisch nadeel beschouwd worden. Je zal ook regelmatig het zout moeten bijvullen.
Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor het regeneratiezout en het onderhoud. Daarbij komen nog eventuele verbruikskosten (afhankelijk van het toestel). Natuurlijk zijn er de investeringskosten voor het toestel op zich nog, maar de prijs van een waterverzachter wordt grotendeels terugverdiend door de langere levensduur van andere toestellen en de betere werking van de verwarming.
3) Welk type waterontharder moet ik kopen?
Er bestaan zoals reeds gezegd verschillende soorten waterontharders, waarbij de meeste toestellen volgens het principe van ionenuitwisseling werken. Qua besturing kan je kiezen tussen mechanische en elektronische ontharders. Onderstaande tabel vat enkele belangrijke kenmerken van beide toestellen samen:
Mechanische waterontharder | Elektronische waterontharder | |
---|---|---|
Regeneratie | Na bepaalde periode of na bepaald verbruikt watervolume | Met behulp van sensoren, flexibele instellingen mogelijk dankzij verschillende programma's |
Verbruikskosten | Geen, wordt bestuurd met waterdruk | Verbruikt elektriciteit |
Onderhoud | Beperkte onderhoudskosten | Meer onderhoudskosten, bijvoorbeeld door schade aan de elektronische onderdelen |
Prijs (excl. plaatsing) | Vanaf +/- 750 euro | Vanaf +/- 900 euro |
Een vakman kan je vertellen wat nu de beste waterontharder is voor jouw situatie. Via het offerteformulier onderaan deze pagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw huishouden aanvragen bij specialisten in de plaatsing van waterverzachters. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.