Verwarminginfo.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Warmtepomp combinatie met zonnecollectoren

Voor het verwarmen van de woning met hernieuwbare energie kun je verschillende energiebronnen combineren. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een warmtepomp met zonnecollectoren. Maar waaruit bestaat zo’n systeem nu eigenlijk en wat heb je nodig? Prijzen kan je hier aanvragen.

 

 

Wat is een warmtepomp? Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je warmte onttrekken aan een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht of de aarde. Door middel van slimme technieken waardeert een warmtepomp deze warmte verder op zodat je deze kunt gebruiken om de woning mee te verwarmen of voor verwarming van het sanitaire water. Een warmtepomp gebruikt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit maar verbruikt in vergelijking met, bijvoorbeeld, een CV ketel, minder energie om het water op te warmen. Het rendement van een warmtepomp hangt voornamelijk af van het soort pomp.

 

 

Voordeel warmtepomp combinatie met zonnecollectoren?

Het voordeel van een systeem met warmtepomp en zonnecollectoren is dat je gedurende het hele jaar profijt hebt van natuurlijke energiebronnen. In de zomer werken beide toestellen goed voor het verwarmen van het sanitaire water en het CV-water. In de koudere periodes zal de warmtepomp door de koudere buitenlucht een minder hoog rendement halen. De zonnecollectoren kunnen dan bijspringen om het water op temperatuur te houden.

 

Warmtepomp met zonnecollectoren
Shutterstock – Visualisatie werking warmtepomp en zonnecollectoren

 

 

Wat voor soort warmtepomp heb je nodig?

Voor het verwarmen van het sanitair water en/of het water voor de verwarmingsketel kan je kiezen uit een lucht-water warmtepomp of uit een geothermische warmtepomp. Een lucht-water pomp is hierbij doorgaans de meest goedkope oplossing. Het nadeel is alleen dat het rendement van dit soort pompen in de winter (lage buitentemperatuur) minder hoog is dan bij een geothermisch systeem. Een geothermische warmtepomp haalt zijn warmte diep uit de aarde, waar de temperatuur constant is, ook in de winter. Er zijn echter grote investeringen mee gemoeid (gemiddeld €10.000 tot € 15.000 of zelfs nog meer) en het is dan de vraag of het hogere rendement opweegt tegen de kosten.

 

 

Het buffervat

Wanneer je een warmtepomp wilt gaan combineren met een zonnecollector dan heb je een zogenaamd buffervat nodig. Alhoewel de termen ‘boiler’ en ‘buffervat’ soms door elkaar worden gebruikt betekenen ze toch iets anders. Het grootste verschil tussen een traditionele boiler en een buffervat is dat een buffervat ook gebruikt kan worden voor het verwarmen van het CV-water.

Een buffervat is een geïsoleerd vat (150-2000 liter) waarin een bepaalde hoeveelheid water op constante temperatuur wordt gehouden. In het buffervat zijn meerdere verwarmingsspiralen opgenomen zodat het water door verschillende energiebronnen opgewarmd kan worden (zonnecollectoren, zonnepanelen, warmtepomp). In het buffervat bevinden zich verschillende temperatuurzones. Het sanitaire water wordt via platenwisselaars opgewarmd en komt daarbij niet in contact met het bufferwater.

Waarom is een buffervat nodig?
Het buffervat is nodig voor een constante temperatuur van zowel het sanitaire water als het CV water. Wanneer je, bijvoorbeeld, wil gaan douchen, wil je snel de beschikking hebben over voldoende warm water. Een traditionele gasketel kan snel water van hoge temperatuur leveren maar een warmtepomp kan dat niet. Door gebruik te maken van een buffer is er altijd voldoende warm water. Verder is een buffervat nodig om verschillende warmtebronnen succesvol te kunnen koppelen (hoge temperatuurkringen en lage temperatuurkringen).

 

 

Prijs van een warmtepomp met zonnecollectoren

De prijs van een combi-systeem met warmtepomp en zonnecollectoren hangt voornamelijk af van de gevraagde capaciteit en het type warmtepomp. Standaard lucht-water warmtepompen zijn beschikbaar vanaf ongeveer €7.500 en zijn eenvoudig te plaatsen. Voor een gewoon systeem met geothermische waterpompen moet je rekening houden met minimaal €10.000, maar de prijzen kunnen snel oplopen door de complexe installatie. Buffervaten met meerdere warmtespiralen zijn te koop vanaf €1.000. Op termijn is het een investering die dubbel en dik rendeert, ongeacht of er gebruik gemaakt wordt van premies of niet.

 

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs