Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt een lage omgevingstemperatuur tot een bruikbare temperatuur. Deze duurzaam manier van verwarmen kan gebeuren op basis van verschillende bronnen. In dit artikel lees je meer over de algemene werking en de verschillende warmtebronnen van de warmtepomp. 

 

Werkingsmechanisme warmtepomp

[widgets_on_pages id=2]

Als een gas onder hoge druk wordt gecomprimeerd, dan stijgt de temperatuur. Dat principe vindt plaats in de werking van een warmtepomp. In de warmtepomp wordt de stijgende temperatuur afgegeven zodat de druk weer wordt verlaagd sn nieuwe duurzame warmte kan worden opgenomen. Om de warmte uit de omgeving te trekken (zoals een warmtepomp doet) wordt als onderdeel een verdamper genoemd, om ervoor te zorgen dat dit constant werkt heeft de warmtepomp ee volgende onderdelen nodig:

  • Een compressor om de druk op te voeren;
  • Een warmtewisselaar om de warmte af te geven aan een ander medium;
  • Een expansieventiel welke ervoor zorgt dat er in de leidingen een vernauwing ontstaat en de compressor druk op kan bouwen.

Het gas dat wordt gebruikt wordt op basis van een aantal process eisen gekozen. In de praktijk noemen we dit koudemiddel. Ieder huis staat op een nagenoeg onhitputtelijke energiebron. Als gevolg van straling van de zon op de aarde wordt onze omgeving voorzien van voldoende duurzame energie om onze gebouwen te voorzien van verwarming en koeling, maar ook om ons tapwater te kunnen verwarmen. Dankzij de warmtepomp kunnen we de lage temperatuur die op deze manier wordt voorzien omzetten in een hogere bruikbare temperatuur en zorgt er zo voor dat er 80 procent minder elektriciteit nodig is voor de opwarming van een ruimte, tapwater of een zwembad.

 

Verschillende warmtebronnen

De werking van een warmtepomp is afhankelijk van de warmtebron. Voorafgaand aan de plaatsing van een warmtepomp moet u dus goed kijken naar een geschikte warmtebron. De keuze hangt samen met de opties welke u tot uw beschikking heeft. U heeft keuze uit:

– Lucht

Warmte kan uit de buitenlucht, maar ook uit de ventilatie lucht worden onttrokken.

– Bodemwarmte

U kunt onder de bodem van een pand tot een diepte van 30 tot 70 meter warmte onttrekken, maar ook naast een land tot een diepte van 1 tot 1,5 meter en uit de oppervlakte- of zeewater.

– Restwarmte

Denk aan de warmte die vrijkomt uit industriële processen.

 

Warmtebron selecteren

Om ervoor te zorgen dat uw warmtepomp zo goed mogelijk werkt, dient u een warmtebron te selecteren. Zonder goede bron werkt uw warmtepomp niet goed. Voor het maken van de juiste keuze zijn een aantal factoren belangrijk. Een overzicht:

  • Vraag naar warmte;
  • Beschikbare bronnen;
  • Minimale temperatuur in de winter en de gemiddelde temperatuur van de beschikbare bronnen;
  • Temperatuur van de beschikbare bronnen na een of meerdere seizoenen.

Op basis van bovenstaande factoren kunt u een warmtebron selecteren en vervolgens een warmtepomp (laten) installeren. Hiervoor kunt u het beste een specialist om advies vragen, een specialist kan namelijk precies voor u uitzoeken wat in uw situatie de mogelijkheden en exacte kosten zijn voor een eventuele installatie op basis van uw wensen en eisen.

 

Warmtepomp laten installeren

Nu u weet hoe de warmtepomp ongeveer werkt en waar de pomp zijn warmte vandaan haalt kunt u overwegen een warmtepomp in uw woning te laten installeren. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten kunt u het beste contact opnemen met een specialist. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunt u op basis daarvan een weloverwogen keuze maken.