Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming of in elk geval een vorm van vloerverwarming bestaat al enkele jaren. Nou, eigenlijk al sinds het oude Rome. De Romeinen pasten de techniek om vloeren op te warmen toe in de villa’s voor de wat rijker bedeelden van de bevolking. De vloeren werden vanuit de kelder opgewarmd door het verbranden van hout die op hun beurt de vloeren opwarmden en daarmee de aangename warmte door de villa verspreidde. Met name tijdens de winter werd vloerverwarming massaal gebruikt om het huis op een aangename temperatuur in huis te realiseren. Ook tijdens de zomer is het prettig om op een verraderlijk afgekoelde avond de vloerverwarming aan te hebben om dat aangename gevoel te behouden. Een soort van binnenhuis zomeravond.

 

Elektrische vloerverwarming

Tegenwoordig wordt vloerverwarming nog steeds gebruikt, maar onder andere in de vorm van elektrische vloerverwarming. De elektrische elementen worden onder de vloer geplaatst die vervolgens opgewarmd worden door elektriciteit en haar warmte afgeven aan de tegels of wat voor vloer je ook in de kamer hebt liggen. Met name in de badkamer wordt vloerverwarming vaak toegepast om een aangename warmte te verspreiden in de badkamer. Warme voeten op het moment dat je de douche uit komt is in elk geval heel erg prettig of als je net van bed komt en een lekker warme badkamer binnenloopt.

 

Welke ondergrond is geschikt voor elektrische vloerverwarming?

Om elektrische vloerverwarming te gebruiken is dus niet voor niets een veel gemaakte keuze, ook buiten de badkamer. Vaak is men ook wat huiverig wat betreft het gebruiken van elektrische vloerverwarming omdat de badkamer rijk gevuld is met vocht. Men is bang voor kortsluiting als gevolg van het contact tussen het vocht en de elektrische leidingen. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn, de leidingen zitten goed weggewerkt waar het vocht niet bij kan. Als dat zo zou zijn zouden we ook geen stopcontacten kunnen plaatsen in onze badkamers, dat is immers ook niet het geval. Vaak is de woonkamer prioriteit nummer twee voor veel mensen wat betreft het plaatsen van elektrische vloerverwarming. Het is immers de plek waar men over het algemeen het vaakst is wanneer men thuis is. De elektrische verarmingselementen worden onder de tegels of het parket in de betonnen ondervloer verwerkt zodat de warmte geleidelijk en aangenaam wordt verspreid. Het is ook mogelijk dat een houten vloer de warmte niet goed op kan nemen, vaak wordt hout dan ook afgeraden om in combinatie met vloerverwarming te gebruiken. Laat je goed informeren over het type hout als je toch graag een houten vloer én vloerverwarming wilt combineren.