Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen kan ook in Nederland uitermate rendabel zijn. De reden hiervoor is dat zonnepanelen werken wanneer het bewolkt is. De wolken houden immers slechts een gedeelte van het zonlicht tegen, ook al zorgen ze voor een grauw en somber aanzien. Om te begrijpen wat zonnepanelen voor u kunnen doen, is het echter belangrijk eerst te weten waarmee u rekening moet houden voordat u zonnepanelen plaatst. In dit artikel lees je meer over de vele voordelen en werking van zonnepanelen.

 

[widgets_on_pages id=2] Zonnepanelen kopen: van futuristisch tot gewoongoed

Tot voor kort werden zonnepanelen vrijwel uitsluitend toegepast in de ruimtevaart. Wie, heel vooruitstrevend, ook zijn of haar woning of bedrijf wilde voorzien van zonnepanelen, was gebonden aan strenge regels rondom de vergunningen. Toen de aandacht meer en meer verschoof naar alternatieve en milieuvriendelijke manieren om energie op te wekken, verdween de vergunningplicht en besloot de overheid om de aanschaf van zonnepanelen aan te moedigen door middel van (tijdelijke) subsidieverstrekking. Per 2011 is de subsidie helaas weer geschrapt, maar dat wil niet zeggen dat de het kopen van zonnepanelen niet langer lonend is. Een naar behoren afgesteld zonnepaneel van 500Wp (Wattpiek) kan immers jaarlijks zo’n 400 kWh elektriciteit opwekken, wat u een besparing van circa € 95 oplevert. Met de stijgende energieprijzen kan deze besparing bij het kopen van zonnepanelen alleen maar toenemen.

 

Zonnepanelen kopen met een zo hoog mogelijke opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van diverse factoren, zoals het oppervlak, de plaatsing en de hellingshoek. Op een zuidhellend dak profiteert u het meest van de zonnepanelen. De helling van het dak dient dan wel tussen de 20 en de 60 graden te zijn. Heeft u een plat dak waarop u zonnepanelen wilt (laten) aanbrengen, dan kunt u gebruikmaken van een kantelbaar armatuur. Dit levert wel een meerprijs op, maar deze heeft u snel terugverdient. Schuingeplaatste zonnepanelen zijn daarnaast gemakkelijker schoon en sneeuwvrij te houden. Verder dient u ervoor te zorgen dat de zonnepanelen voldoende geventileerd worden. Te warme zonnepanelen boeten in aan rendement.

 

Zonnepanelen en ‘overtollige’ energie

Wanneer u zonnepanelen aanschaft, is het raadzaam om voor een netgekoppeld systeem te kiezen. Op die manier wordt de ‘overtollige’ energie, dat wil zeggen: de energie die u niet verbruikt, verkocht aan uw elektriciteitsbedrijf. Netgekoppelde systemen zijn te koop in een compleet pakket, inclusief zonnepanelen, omvormer en installatiemateriaal. In tegenstelling tot een autonoom systeem, maakt een netgekoppeld systeem geen gebruik van een accu. Ze zijn goedkoper dan autonome systemen, maar vormen desalniettemin nog steeds een behoorlijke investering. Gemiddeld betaalt u ongeveer € 5,= voor één Wattpiek, zodat het complete pakket al gauw neerkomt op zo’n € 7.500,=. U heeft dan de beschikking over circa 1500 Wp aan zonnepanelen. Een dergelijke hoeveelheid zonnepanelen levert per jaar zo’n 1200 kWh aan elektriciteit. Dit levert, bij een tarief van € 0,20 per kWh, jaarlijks een besparing op van circa € 240,=. Een mooi bedrag, maar gezien de eerdere investering van zo’n € 7.500,= duurt het lange tijd voordat u uw investering heeft terugverdiend. Geduld is dus, ook wanneer het om zonnepanelen gaat, een schone zaak.