Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Warmtekrachtkoppeling

De warmtekrachtkoppeling wordt over het algemeen toegepast op alle elektriciteitscentrales in Nederland. Omdat er grote hoeveelheden warmte worden opgewekt in een dergelijke centrale als gevolg van het opwekken van elektriciteit. 60 procent van de energie die vrijkomt tijdens de productie van elektriciteit is warmte en wordt over het algemeen niet gebruikt. Toch is daar nu een oplossing voor.

De warmte wordt voor andere doeleinden gebruikt waaronder het verwarmen van het water in onze huishoudens. Dit wordt dan ook wel stadsverwarming genoemd. Met name in appartementsgebouwen wordt de stadsverwarming veel toegepast. Stadsverwarming is een zeer efficiënte wijze om grote gebouwen op te warmen. De warmte wordt middels de waterleidingen die door de stad heen liggen. Stadsverwarming wordt dus ook rechtstreeks door de stad zelf geleverd en niet middels een aparte boiler of een aparte ketel per appartement.

 

Warmtekrachtkoppeling: warmte kracht tijdens de zomermaanden

Tijdens de warmere maanden van het jaar wordt er niet veel gevraagd naar stadsverwarming en wordt de warmte geleid naar koeltorens of naar het algemene oppervlaktewater. Met name in België en in Nederland wordt er al gebruikgemaakt van de warmtekrachtkoppeling. In Gent en in Utrecht ligt er al een geheel netwerk die stadsverwarming verspreid naar diverse huishoudens in deze steden. Naast deze twee steden zijn er ook andere kleinere overheden bezig met het beleid op het voeren van stadsverwarming en daarmee dus het gebruikmaken van de warmtekrachtkoppeling voor het verwarmen van de huishoudens binnen de gemeente of een bepaald gedeelte van de stad. Steeds meer elektriciteitscentrales zijn dus bezig om hun installaties volledig aan te passen om de stadsverwarming te faciliteren. Het is een erg zuinige en effectieve wijze van het verwarmen van water. Normaliter zou de gebruikte warmte namelijk verloren gaan, maar kan nu op nuttige en grote schaal toegepast kan worden.

 

 De huidige situatie

De woningen die we op dit moment vinden in de stad of in de wijken met een dubbele waterleiding zijn vaak helemaal niet gekoppeld aan het aardgasnet. Het water uit de leidingen wordt dan dus ook niet verwarmd met aardgas, maar wordt verwarmd middels warmteterugwinning. Over het algemeen wordt het opgewarmde water uit de tap bij het verdeelstation gemaakt en hebben dergelijke woningen vaak een afzonderlijke leiding voor het warme kraanwater. Het verlies van warmte wordt over het algemeen beperkt door het grondig isoleren van de warmteleidingen. Zo kan de transport van de warmte gemakkelijk kilometers overbruggen zonder dat de warmte teveel afkoelt. Geen gekke oplossing dus, die warmtekrachtkoppeling. Op Europees gebied is men dan ook druk bezig om de koppeling toe te gaan passen.