Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Vloerisolatie

Als je last hebt van optrekkende koude uit de vloer, is vloerisolatie dé oplossing. Zonder vloerisolatie verlies je immers veel kostbare warmte. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen en de plaatsing van vloerisolatie.


Voordelen van vloerisolatie

[widgets_on_pages id=2] Nooit meer koude voeten, dat klinkt iedereen waarschijnlijk aantrekkelijk in de oren. Maar het isoleren van uw vloer biedt nog veel meer voordelen. Zo bespaart u met de aanleg van vloerisolatie jaarlijks zo’n 10 tot 20% op uw energierekening. Dit voordeel loopt op naarmate uw woning ‘afgelegener’ ligt: bij een vrijstaand huis is de aanleg van vloerisolatie rendabeler dan in een rijtjeswoning. Maar een geïsoleerde vloer biedt meer voordelen dan alleen de financiële kant van het verhaal.

 

Om te beginnen neemt het comfort in uw huis razendsnel toe, doordat niemand meer hinder ondervindt van een te koude vloer. Ook op het gebied van luchtjes en geurtjes is de aanleg van vloerisolatie aantrekkelijk: de isolatie wordt immers aangebracht in de kruipruimte, een plaats in huis waar vaak een muffe of soms zelfs onaangename geur hangt. Na het isoleren van uw vloer krijgen dergelijke luchtjes geen kans meer om door te dringen in uw woning. Ook qua vochtgehalte is deze vorm van isolatie zonder meer aantrekkelijk te noemen. Juist vanuit de kruipruimte krijgt vocht de kans om op te kruipen naar de rest van uw woning, tenzij u vloerisolatie aanlegt. Hierdoor wordt het huis droger, waardoor het nog eerder op temperatuur is. Zo bespaart u met de aanleg van vloerisolatie al snel 5-7 m3 aan gas per kubieke meter vloer.

 

U heeft uw vloerisolatie dus snel terugverdiend, zeker wanneer uw woning ook beschikt over vloerverwarming. Alsof dat nog niet genoeg is, kent het isoleren van uw vloer ook veel voordelen op het vlak van milieu en gezondheid. Door de aanleg van vloerisolatie krijgen huisstofmijten, schimmels en zwammen minder kans uw woning aan te tasten. Ook ander ongedierte, zoals slakken, zilvervisjes en pissebedden, houdt zich significant minder vaak op in huizen die over een geïsoleerde vloer beschikken. Verder is deze vorm van isolatie relatief snel en eenvoudig aan te brengen: goede vloerisolatie is over het algemeen binnen een halve dag gerealiseerd.

 

Vloerisolatie aanbrengen

vloerisolatie-illustratie Kiest u voor vloerisolatie, dan wordt de onderkant van uw vloer bedekt met isolatiemateriaal van hoge kwaliteit. In de regel betekent dit, dat er PUR-schuim wordt gespoten tegen de onderzijde van de vloer. PUR-schuim, voluit polyurethaan schuim genoemd, heeft de hoogste isolatiewaarde van alle isolatiematerialen en zorgt voor een lucht- en vochtdichte afsluiting. Ook isolatiekussens hebben een hoge isolatiewaarde. Deze luchtkussens zijn brandveilig, waterafstotend, duurzaam en onderhoudsvrij. Als laatste optie kan voor het isoleren van uw vloer ook gebruik worden gemaakt van isolatieplaten, zoals platen van steenwol, glaswol of eps. Zeker glaswol of steenwol genieten echter niet de voorkeur wanneer het gaat om de aanleg van vloerisolatie, EPS isolatieplaten daarentegen wél. Twijfelt u over de voor uw woning meest geschikte vorm van vloerisolatie, win dan deskundig advies in.