Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Verwarming

Onder verwarming wordt over het algemeen de Centrale Verwarming verstaan, kort genoemd de CV. Een CV is een verwarmingssysteem dat de benodigde warmte voor afzonderlijke kamers, centraal opwekt. Vervolgens wordt het dan via stoom, water of lucht door een buizensysteem over gebracht naar de diverse vertrekken. In dit artikel kom je meer te weten over de werking van de verschillende soorten verwarmingsketels en hun voor- en nadelen. 

 

Isolatie en hoog-rendementsketels

[widgets_on_pages id=2] Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan isolatie van de woningen en aanschaf van hoogrendementsketels om het gasverbruik op jaarbasis te verminderen. Het verbranden van gas werkt immers mee aan de klimaatverandering en luchtvervuiling. Bijna de helft van de CO2-uitstoot komt door het gebruik van de verwarming. Naast een CV-ketel bestaan er ook andere manieren om je huis te verwarmen. Er zijn gaskachels, stadsverwarming, zonneboilercombi, verwarmen door middel van een warmtepomp of een lage temperatuurverwarming.

 

Het CV-systeem

verwarming Het CV-systeem bestaat uit drie onderdelen.De warmtebron (de ketel), het regelsysteem ( de thermostaat), en het verspreidingssysteem ( radiatoren en leidingen ). Een radiator is eigenlijk een groot , plat metalen vat voor aan de muur, waarin het verwarmde water zoveel mogelijk warmte kan uitstralen. De ketel pompt het water  bij een temperatuur van 70 tot 90 graden naar de radiatoren, waarna het water bij een temperatuur van 50 tot 70 graden weer terug komt bij de ketel. De ketel verwarmt het teruggekomen water weer tot 70 tot 90 graden.

 

 

Radiatoren

Radiatoren hangen vaak tegen de buitenmuren, waardoor warmte in deze muren verloren gaat. Om dit te voorkomen is het verstandig speciale radiatorfolie aan te brengen op de achterkant van de radiator, zodat de warmte behouden blijft in de woning. Je kunt ook folie tegen de muur achter de radiator bevestigen. De folie zorgt toch voor een besparing van ongeveer 10 m3 gas per vierkante meter per jaar op een niet geïsoleerde spouwmuur. Ook al is de spouwmuur geïsoleerd, dan nog levert dat een besparing op. De materiaalkosten heb je in een wip weer terugverdiend.

Een goed verwarmingssysteem is belangrijk voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. De meeste moderne systemen zijn veilig en gezond. Het zijn zogenaamde gesloten systemen, wat wil zeggen, dat de benodigde zuurstof rechtstreeks uit de buitenlucht wordt gehaald. Hierdoor wordt de kans op onvolledige verbranding en/of ophoping van giftige gassen voorkomen. Zorg altijd op voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel wordt geplaatst. Zorg dat alle warmtebronnen als kachels en radiatoren goed stofvrij worden gehouden. Als een kachel of radiator erg warm wordt, kan het stof wat er op zit door de hitte nare “luchtjes” de lucht in sturen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zeker als er in huis mensen met astma wonen. Om er achter te komen wat voor systeem voor jou het beste is, kun je je laten informeren bij een erkend installatiebureau.