Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie kan u de leefkwaliteit van uw woning aanzienlijk verbeteren. Er zal een aangenamere, constante temperatuur waarneembaar zijn in alle kamers en ook de energiefactuur zal drastisch dalen. Op welke wijze spouwmuren geïsoleerd worden en welke materialen hiervoor gebruikt worden bespreken we hier.

 

[widgets_on_pages id=2] Spouwmuurisolatie… Lang niet iedereen heeft hier weleens van gehoord. Om te kunnen begrijpen wat de voordelen zijn van spouwmuurisolatie, dient u eerst te weten wat een spouwmuur is en hoe u kunt weten of uw huis een spouwmuur heeft. Een spouwmuur bestaat in feite uit twee delen: een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren zit ongeveer 6 centimeter ruimte. Deze ruimte wordt de spouw genoemd. Als u de luchtruimte vult met isolatiemateriaal, is er sprake van spouwmuurisolatie. Dit kunt u uiteraard alleen realiseren in een woning die is voorzien van een spouwmuur. Woont u in een huis dat is gebouwd vóór 1920, dan zal u geen spouwmuur aantreffen. Pas na 1920 werden de huizen voorzien van spouwmuren, omdat men ontdekte dat dit eventuele vochtproblemen kon verminderen. Twijfelt u over de aan- of afwezigheid van een spouwmuur, dan kan ook de dikte van de muur uitkomst bieden. Is deze dikte minder dan 24 centimeter, dan is het absoluut geen spouwmuur.

 

De voordelen van spouwmuurisolatie

De aanwezigheid van de spouwmuur zorgt ervoor dat vocht niet zo gemakkelijk in uw woning kan dringen. Maar de lucht die tussen de binnen- en de buitenmuur zit, is voortdurend in beweging en werkt daardoor allesbehalve isolerend. Dit kan leiden tot vochtige muren. Door uw spouwmuur te laten isoleren, zorgt u ervoor dat de lucht tussen de binnen- en de buitenmuur tot stilstand komt. Hierdoor worden niet alleen klachten zoals schimmelvorming en optrekkend vocht voorkomen, maar worden tevens de binnenmuren een stuk warmer dan vóór de spouwmuurisolatie. Hierdoor kunt u wel tot 25% op uw energierekening besparen.
Wel is het aan te raden dat u, als u voor deze vorm van isolatie kiest, ook zorgt dat uw voegwerk, goten en uw dak goed in orde zijn. Op die manier voorkomt u dat er water in de spouwmuur terechtkomt en op die manier uw spouwmuurisolatie beschadigt. Goed aangebrachte spouwmuurisolatie is immers goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Heeft u eenmaal uw spouwmuur laten isoleren, dan reduceert u daarmee de CO2-uitstoot en zodoende het broeikaseffect. Over de eventuele milieunadelen van spouwmuurisolatie hoeft u zich geen zorgen te maken: bij de installatie van spouwmuurisolatie komen geen schadelijke gassen of dampen vrij. Het is dan ook zeer eenvoudig om deze vorm van isolatie aan te laten brengen: binnen een dag is uw spouwmuurisolatie al gereed.

 

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie aanbrengen gebeurt snel, schoon en grondig. In sommige gevallen is het nodig om eerst een inspectie te verrichten aan de spouwmuur. Dit gebeurt door een klein cameraatje dat via een gaatje in de gevel in de spouw wordt gebracht. Verder hoeft u weinig te doen ter voorbereiding van de spouwmuurisolatie: u hoeft er alleen voor te zorgen dat de buitengevel goed toegankelijk is. Vervolgens worden er kleine gaatjes aangebracht in de buitenmuren van de woning. Deze gaatjes zijn 16 tot 23 mm groot. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Voor het isoleren van uw spouwmuur zijn diverse soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar, zoals PUR-schuim, steenwol, glaswol of speciale parels. Als de isolatie is aangebracht, worden de gevelgaatjes weer dichtgemaakt.