Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Onderhoud en keuring mazout

Gebruik je een mazoutinstallatie als centrale verwarming? Dan moet je je houden aan enkele wettelijke verplichtingen op vlak van onderhoud en keuring. Wat houden die regels voor de mazoutketel en de mazouttank in? Wie moet het onderhoud en de keuring uitvoeren? En hoeveel kost dat? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
1. Keuring mazoutketel
2. Keuring mazouttank

 

Waaruit bestaat een mazoutinstallatie?

Naast de verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …) bestaat een mazoutinstallatie uit 2 grote onderdelen:

 

De mazoutketel

Een mazoutketel zet de stookolie (mazout) om in warm water. Hoe? Door de vernevelde brandstof te doen ontvlammen via de brander, waarna het opgewarmde water door het verwarmingscircuit circuleert.

→ moet 1 keer om de 2 of 4 jaar een periodieke keuring krijgen. Lees hier verder meer over!
→ moet 1 keer om de 4 jaar een EPBD III- keuring krijgen. Lees hier verder meer over!

 

De mazouttank

Een mazouttank stockeert de stookolie. Deze tank kan zich zowel boven als onder de grond bevinden. Het is nodig om deze tank regelmatig te laten bijvullen, afhankelijk van je verbruik.
→ moet verplicht jaarlijks gekeurd worden. Lees hier verder meer over!

 

 

1. Keuring mazoutketel

Een goed werkende mazoutketel heeft enkel voordelen. Daarom legt de Nederlandse overheid bepaalde regels op voor de keuring en het onderhoud ervan. Er gelden 2 verplichtingen:

A. de verplichte keuring van stookinstallaties vanuit het Activiteitenbesluit
B. De EPBD III-keuring 

A. Periodieke keuring van stookinstallaties uit het Activiteitenbesluit

Deze periodieke keuring zorgt voor een optimale verbranding en het veilig en energiezuinig functioneren van de stookinstallatie. Een keuring omvat:

 • de toevoer van brandstof en de verbrandingslucht
 • de afvoer van verbrandingsgassen
 • de afstelling voor verbranding

LET OP: periodiek onderhoud is in het Activiteitenbesluit niet voorgeschreven. Als uit de periodieke keuring blijkt dat onderhoud noodzakelijk is, dan moet je dat onderhoud binnen twee weken laten uitvoeren. Ontvang gratis offertes op maat van erkende technici via onze offertepagina.

 

Hoe vaak is een periodieke keuring verplicht?

Een keuring is verplicht om de 4 jaar bij mazoutketels met een vermogen tussen de 20 en 100 kilowatt (kW). De meeste cv-ketels in woningen beschikken over dit vermogen. Ben je niet zeker hoeveel het vermogen van je mazoutketel bedraagt? Je vindt het op het (meestal zilverkleurige) kenplaatje aan de buitenkant van je ketel. Kijk altijd naar het maximumvermogen.

Gaat het om een ketel met een vermogen van meer dan 100 kW? Dan is een tweejaarlijkse controle verplicht.

TIP: heeft je mazoutketel toch een vermogen van minder dan 20 kW en is een keuring dus niet verplicht? Ook dan laat je deze best regelmatig controleren. Zo ben je zeker van een ketel in topconditie die maximale energieprestaties levert.

 

Wie moet de periodieke keuring laten uitvoeren?

Als gebruiker van de centrale verwarming ben je verantwoordelijk voor de keuring en het onderhoud ervan. Huur je een woning? Ook dan moet je dus het centrale stooktoestel laten nakijken. Tenzij in het huurcontract staat dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor de keuring en het onderhoud van de mazoutketel. De eigenaar kan die kosten dan wel aan jou doorrekenen.

 

Wie voert de periodieke keuring uit?

Niet eender wie mag de periodieke keuring van je mazoutketel uitvoeren. Zo’n keuring moet altijd gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor bedrijven voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Gratis offertes op maat aanvragen bij erkende technici in je buurt? Dan kan je doen via onze offertepagina.

 


B. EPBD III-keuring

Naast de verplichte keuring vanuit het Activiteitenbesluit is ook de EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen, gericht op energieprestatie, verplicht. De keuring, voorgeschreven in het Bouwbesluit, betreft niet alleen de stookinstallatie, maar zowel de warmtebron als het systeem voor warmteafgifte, de daaraan gekoppelde regelsystemen en de bepaling van de warmtebehoefte van het gebouw.

De keuring leidt naast een keuringsrapport ook tot een advies voor de kosteneffectieve verbetering van de energieprestatie van het systeem. Dat rapport wordt aan de eigenaar of verhuurder afgegeven.

 

Hoe vaak is een keuring verplicht?

Een verwarmingssysteem op stookolie met een nominaal vermogen van meer dan 70 kW moet een keer om de 4 jaar gekeurd worden.

 

Wie voert de keuring uit?

Ook deze keuring moet worden uitgevoerd door installatiebedrijven die SCIOS-gecertificeerd zijn. Gratis offertes op maat aanvragen bij erkende technici in je buurt? Dan kan je doen via onze offertepagina.

 


 

Onderhoud mazoutketel prijs

Uit de keuring kan blijken dat onderhoud of reparatie van uw stookinstallatie moet worden uitgevoerd. De prijs voor een mazoutketel onderhoud bedraagt gemiddeld 100 à 200 euro, excl. btw. Die kosten omvatten de volledige controle van je ketel, de correcte afstelling ervan en het opstellen van de nodige attesten. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

Druk de kosten met een onderhoudsabonnement

Met heel wat erkende technici kan je ook een onderhoudsabonnement afsluiten. Dat is op termijn vaak goedkoper en je kan ook kiezen om te betalen in kleine maandelijkse termijnen. Bovendien ben je zeker dat je het vierjaarlijkse onderhoud van je mazoutketel niet uit het oog verliest. En zijn er problemen met je mazoutinstallatie? Dan kan je altijd bij je vaste technicus terecht.

Let op: de prijzen van zulke contracten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je de prijzen en mogelijkheden van zulke contracten vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 technici via onze offerteservice.

 

 

Voordelen mazoutketel onderhoud

Het is geen toeval dat een mazoutketel onderhoud verplicht is. Zo ben je er namelijk zeker van dat je ketel…

 • maximale energieprestaties levert. Een goed onderhouden mazoutketel bezorgt je dus een lagere stookoliefactuur én hij stoot ook minder CO2 uit.
 • een langere levensduur heeft.
 • zorgt voor een optimale veiligheid. Want een slechte werkende mazoutketel kan bv. koolstofmonoxidevergiftiging in de hand werken.
 • in topvorm verkeert. Zo heb je veel minder kans op storingen en defecten en kom je niet in de kou te zitten.
 • voldoet aan de wetgeving. Zo vermijd je boetes én een slecht rendement van je ketel.

 

onderhoud mazoutketel

 

2. Keuring mazouttank

Naast de mazoutketel bestaat een mazoutinstallatie ook uit een mazouttank. En ook daarvoor gelden bepaalde verplichtingen op vlak van keuring. Ontdek er hieronder meer over!

 

Hoe vaak is keuring mazouttank verplicht?

Je bent verplicht om je mazouttank jaarlijks te laten keuren. Zo wil de Nederlandse overheid het milieu zo weinig mogelijk belasten en ongevallen vermijden. Je moet jezelf ook verzekeren tegen de gevolgen van eventuele bodemvervuiling. Gaat het om een nieuwe verwarmingsinstallatie? Dan is een eerste keuring binnen de 6 weken verplicht.

 

Wie voert de keuring uit?

Deze keuring moet gebeuren door een installateur met een SCIOS-certificaat. Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor bedrijven voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Op zoek naar installateurs in je buurt? Je vindt ze via onze offerteservice.

 

Mazouttank keuren prijs

Voor deze jaarlijkse controle betaal je gemiddeld € 95 à 160.

Let op: de prijs voor de keuring van een stookolietank verschilt ook van installateur tot installateur. Wil je prijzen kunnen vergelijken? Ontvang offertes van 2 à 3 vakmannen in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen