Mazoutverwarming – verwarmen met stookolie

Mazout of stookolie is een fossiele brandstof die vaak gebruikt wordt voor verwarmingsinstallaties. Het is een brandstof die thuis op te slaan is waardoor je zelf kan kiezen wanneer je nieuwe mazout laat komen. Zo kan je veel geld besparen door mazout te bestellen wanneer de prijs gunstig is en ben je niet afhankelijk van externe energieleveranciers.

 

 

mazouttank brandstofMazout of stookolie is een product dat afgeleid is van ruwe aardolie. Diep in de aardkorst wordt ruwe olie gevonden die ontstaat door organisch materiaal, hoge druk en hoge temperaturen. De olie duwt zich naar boven, waar het makkelijk opgeboord kan worden.

De petrochemische industrie bewerkt de ruwe olie, zo krijgen we huisbrandolie. Heel wat gebouwen in België worden met stookolie verwarmd.

 

 

 

 

5 voordelen van verwarming op mazout

 

Controleerbare prijs

De mazoutprijzen ken je altijd vooraf, omdat je niet afhankelijk bent van een netwerk met zijn kosten.

 

Spaarzame technologie

Je hebt mazoutketels die elke druppel mazout voor bijna 100% omzetten in warmte. Dit zijn namelijk de nieuwste ketels die een Optimaz- of Optimaz-elitelabel hebben.

 

Stookolie = betrouwbaar

De veiligste brandstof die niet ontploft of ontbrandt onder de 55° C is huisbrandolie.

 

Doeltreffend

Mazout kan zeer makkelijk worden opgeslagen. Je hebt de prijs in de hand doordat je zelf beslist wanneer je de energievoorraad aanvult.

 

Haal het hoogste rendement uit mazout

Met behulp van de hoogrendementstechnologie, kan het mogelijk gecombineerd worden met hernieuwbare energie en kan je zo met mazout energiezuinig verwarmen. Nu bestaat er ook een stookolie met een heel laag zwavelgehalte, namelijk ‘Mazout extra’. (0,005 in plaats van 0,1%)

 

verwarmingsinstallatie kelder

 

Hoe werkt verwarming op stookolie?

Stockeren van mazout in tank

Stookolie wordt gestockeerd in een reservoir. Deze reservoirs kunnen gemaakt worden uit verschillende materialen:

  • Kunststof (polyethyleen en polyester). Er zijn tanks die ongevoelig zijn voor corrosie, water, zwerfstromen of bacteriën
  • Metaal is voorzien van een corrosiewerende beschermlaag
  • Prefab betonnen reservoirs. Deze zijn in metaal vervaardigd, niet in beton zoals de naam zegt. Het metalen reservoir dient als dubbele bescherming, dit is in een prefab betonnen reservoir geplaatst.
  • Combinaties van materialen: zo heb je een metalen wand en een binnenwand in polyethyleen

 

Bovengrondse of ondergrondse plaatsing

Je hebt de keuze voor een ondergrondse of een bovengrondse opslag. Deze keuze zal worden afgestemd op de tank, bovendien moet je rekening houden met de wettelijke bepalingen en voorschriften van de constructeur van het reservoir.

 

Verplichte controle verwarmingsinstallatie op mazout

Voor een verwarmingsinstallatie in gebruik kan gesteld worden moet deze eerst goedgekeurd worden door een erkend technicus. Deze keuring zal tussen de 100 en 125 euro kosten. Deze keuring moet elk jaar herhaald worden.

 

 

Mazoutketel kopen – Bepaal eerst de tankinhoud

De meest gebruikte verwarmingsinstallatie op mazout is een hoogrendementsketel. Voor een doorsnee gezin zal deze ketel op jaarbasis ongeveer 2000 à 2500 liter stookolie verbruiken. Een opslagtank van 3000 liter zou dus ruimschoots moeten volstaan voor één jaar. Het voordeel van een grote tank is dat je ook meer korting krijgt door de grote afname. Gaan de kinderen het huis uit, dan kan je steeds minder mazout bestellen om de kosten te drukken.

 

 

Groene mazout

Er komen onafwendbaar schadelijke gassen vrij door de verbranding van fossiele brandstoffen. Men wil de uitstoot hiervan zoveel mogelijk beperken, daarom heeft de mazoutsector een brandstof ontwikkeld dat veel milieuvriendelijker is. Een groene vorm van stookolie, bijvoorbeeld Mazout Extra, bevat amper 0,005% zwavel ten opzichte van de klassieke stookolie die 0,1% zwavel bevat.

 

 

 

Offertes voor een mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen