Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lagetemperatuurketel

Een verwarmingsketel zorgt voor een comfortabele temperatuur en is daarom onmisbaar in huis. Door gebruik te maken van moderne technieken zijn deze cv-ketels in de loop der jaren steeds energiezuiniger geworden. De lage temperatuurketel is een voorbeeld van zo’n energiebesparende verwarmingsketel. Hoe dit slimme apparaat je woning verwarmt en hoe je er energie mee kunt besparen, lees je in dit artikel.

 

Het belangrijkste verschil tussen een gewone traditionele verwarmingsketel en een lagetemperatuurketel is de temperatuur van het water waarmee de woning wordt verwarmd:

 

Traditionele verwarmingsketel

Een gewone CV-ketel verwarmt het water (in de radiator of ander element) tot een temperatuur van 70 tot 85 graden Celsius. Dit warme water wordt vervolgens rondgepompt in de woning tot de gewenste temperatuur in huis is bereikt. Hoe het verbrandingsproces in de ketel precies in zijn werk gaat, hangt af van het type CV-ketel. Voor alle traditionele typen geldt echter dat ze de temperatuur van het CV water constant op hoge temperatuur moeten brengen om een woning tot een aangename twintig graden te verwarmen. Hierdoor is het rendement relatief laag.

 

Lagetemperatuurketel: hoog rendement

Een lagetemperatuurketel houdt het water gemiddeld op 35°C tot 40°C en is ondanks deze lage temperatuur van het water toch in staat om je woning aangenaam warm te houden. Het spreekt voor zich dat de ketel hiervoor veel minder energie hoeft te verstoken. Hij hoeft immers het water slechts tot 35 of 40 graden te verwarmen in plaats van 75 graden. Het rendement van de ketel wordt hierdoor ook een stuk hoger. Met een lagetemperatuurketel is een rendement van maar liefst 90% mogelijk en dat betekent dus een flinke besparing op de energierekening.

 

 

Speciale verwarmingselementen voor lagetemperatuurketels

Aangezien de temperatuur van het CV-water veel lager is dan bij een traditionele verwarmingsketel, zullen de verwarmingselementen in huis hierop moeten aangepast worden. Het beste rendement haal je met wand- of vloerverwarming maar wanneer dit niet mogelijk is of een te grote investering vereist, is het ook mogelijk om te werken met overgedimensioneerde radiatoren of convectors. Het instellen van de temperatuur gaat vaak via een ‘slimme’ thermostaat die voorzien is van een buitensensor. Deze sensor registreert de buitentemperatuur en geeft deze informatie door aan de CV-ketel, die hierop de verwarmingscyclus kan bepalen.

Bij grote verbouwingen is het ook perfect mogelijk reeds vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren te voorzien. Zo kan je later altijd makkelijk overstappen naar een ketel op lage temperatuur.

 

lagetemperatuurketel plaatsen

 

Stookolie, aardgas of zonne-energie?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een lage temperatuurketel van energie te voorzien. Zo kun je gebruik maken van zowel aardgas als stookolie. Wie het milieu daarnaast een warm hart toedraagt, kan ook kiezen voor een combinatie van een lage temperatuurketel met een warmtepomp. Het gebruik maken van zonne-energie is natuurlijk ook mogelijk.

 

Voordelen en nadelen van ketels op lage temperatuur

Lagetemperatuurketel aansluiten Voordelen

Het hoge rendement van een lage temperatuurketel doet je stookkosten sterk terugdringen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor klassieke cv-ketels en door ze te kopppelen met een warmtepomp of zonneboiler wordt het nog beter voor het milieu.

Nadelen

De investering in een lagetemperatuurketel is hoger dan een standaard cv-ketel. Dankzij het hogere rendement kan deze meerprijs terugverdiend worden op een termijn van 1 à 2 jaar.

 

 

Een erkend installateur is goud waard!

Wil je ook gaan besparen op de energierekening met een zuinige CV-ketel? Laat je dan goed informeren. Het hangt namelijk geheel af van de woning (de grootte, hoe de leidingen geplaatst zijn, wat voor verwarmingselementen er aanwezig zijn) welk type ketel het meest geschikt is. Professionele installateurs beschikken over rekenmethodes en tabellen waarmee ze precies kunnen bepalen welke capaciteit je nodig hebt. Je wilt immers energie besparen en niet meer gaan verstoken dan nodig. Kijk trouwens ook even of een condensatieketel niets beter voor je is, want mogelijk kun je hier zelfs nog meer energie mee besparen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs