Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Condensatieketel prijs

Condensatieketels gebruiken de vrijgekomen condens om extra warmte te creëren. Ze halen een hoger rendement dan traditionele ketels. Dat verklaart ook meteen hun prijs. In dit artikel lees je meer over de prijs en het rendement van condensatieketels.

 

[widgets_on_pages id=2]

Met de komst van de condensatieketel kunnen we stellen dat het rendement van de ketels sterk verbeterd is. Als we naar de mate waarin een condensatieketel meer rendement oplevert in vergelijking met die van zijn voorgangers, kunnen we een vooruitgang in rendement van gemiddeld zes tot negen procent berekenen. Een condensatieketel werkt op aardgas, maar bij het verbranden van aardgas binnen deze ketel komt er niet enkel CO2 vrij. Er komt ook waterdamp vrij. H2O dat in een zogenaamde damptoestand verkeert bevat een aardig hoge concentratie energie die teruggewonnen kan worden.

 

De condensatieketel zorgt ervoor dat de energie die in waterdamp zit wordt teruggewonnen om zo het retourwater dat van de radiatoren komt vooraf op te warmen. Dit bespaart energie door het water met teruggewonnen, anders afgevoerde, energie warm te houden zodat de energie die benodigd is om de uiteindelijke gewenste warmte af te geven met minder energie gepaard te laten gaan.

 

 Condensatieketel & rendement

Om het maximale rendement uit de condensatieketel te halen dienen alle radiatoren correct gepositioneerd te zijn en de juiste afmetingen te hebben. Dit zorgt ervoor dat er genoeg koud retourwater vanuit de radiatoren (ongeveer 30 graden Celsius) aanwezig is dat benodigd is zodat een concentratie maximaal haalbare condensatie van de waterdamp aanwezig is tijdens de koude maanden van het jaar. Des te lager de temperatuur van het vat is wanneer het de radiator verlaat en des te groter de mate waarin er gecondenseerd waterdamp aanwezig is, des te beter dat is voor het rendement van je condensatieketel.

 

De prijs van een condensatieketel

Nu je weet dat het rendement van een condensatieketel hoger ligt dan dat van de traditionele ketels kunnen we ons afvragen, waarom is een condensatieketel duurder? Het rendement ligt hoger, dus de prijs ligt hoger is een logische verklaring. Daarnaast is ook het vervaardigen van een condensatieketel wat duurder. Dit type ketel produceert licht zuur condensatiewater en de ketels moeten dan om die reden ook gemaakt worden van een legering van silicium en aluminium of van roestvrij staal. Als je deze duurdere materialen gebruikt wordt de levensduur van de condensatieketel ook verlengd. Daarnaast beschikken de modellen niet alleen over vermogende voorzieningen, maar ook over ketels die volledig waterdicht zijn, branders met voormenging en ook de versterking van het vermogen.

Je kunt het aanschaffen van een condensatieketel terugverdienen doordat je met het gebruik van een dergelijke ketel bespaart op je energierekening. Daarnaast kun je ook besparen op de aanschafprijs door fiscaal voordeel en eventuele renovatie en energiepremies.