Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Centrale verwarming prijzen

Als je op zoek bent naar een centrale verwarmingsketel, zijn er heel wat opties. Die diverse mogelijkheden maken het soms verwarrend om een correcte inschatting te maken van de kosten. In dit artikel kom je meer te weten over het kostenplaatje van een ketel voor centrale verwarming.

 

[widgets_on_pages id=2]

Er zijn vandaag de dag nog steeds woningen voorzien van een gaskachel of van een ander inmiddels verouderde verwarmingsinstallatie. Tegenwoordig zijn vrijwel alle woningen in Nederland voorzien van centrale verwarming. De naam centrale verwarming is afkomstig van de cv installatie die voor de verwarming van het water en de logistiek van ditzelfde water door de woning verzorgd. Het warme water wordt naar alle radiatoren in alle gewenste ruimtes gepompt, waardoor een ruimte verwarmd wordt.

 

Welk systeem schaf ik aan?

Er zijn verschillende soorten systemen te koop en al deze systemen die allemaal onder dezelfde naam door het leven gaan. De centrale verwarmingsinstallatie verwarmt het water dat vervolgens naar de radiatoren geleid wordt. Op het moment dat het water dat terugkomt uit de radiatoren weer in de ketel stroomt is het min of meer afgekoeld en zal de centrale verwarming installatie het water dan opnieuw verwarmen. Het door de leidingen pompen van het warme water wordt gedaan door een circulator. In plaats van het gebruik van radiatoren is het ook mogelijk dat het warme water wordt afgegeven aan buizen in de vloer. Dit wordt ook wel vloerverwarming genoemd.

 

 Wat zijn de prijzen?

Hoeveel dien je te betalen om een dergelijke centrale verwarming installatie in je woning te laten plaatsen kun je het beste na laten gaan door een erkend installateur. Hij of zij kan je prima vertellen wat je precies moet gaan betalen, afhankelijk van je keuze zal de prijs stijgen of dalen. Zo is het ook verstandig om rekening te houden met de capaciteit van de centrale verwarming, hoeveel radiatoren er aangesloten gaan worden en hoe groot de radiatoren zijn. Het is in elk geval ook aan te raden om bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen omdat de prijs per bedrijf nog weleens kan verschillen. Je wilt niet dat de installatie verkeerd wordt aangesloten, het is daarom erg verstandig om rond te vragen. Vraag bijvoorbeeld aan kennissen, familie, vrienden en/of collega’s of zij een goed installatiebedrijf weten of een waar ze zelf goede ervaringen mee hebben. Over het algemeen is de prijs voor het aanleggen en installeren van de centrale verwarming toch zo tussen de 8000 euro en de 10.000 euro te schatten.

 

 

Hoe kan ik het bekostigen?

Je zou de financiering van de  centrale verwarming rond kunnen krijgen door een tweede hypotheek af te sluiten op je woning mits je woning een overwaarde heeft. Het aanleggen van centrale verwarming is een investering die je maakt dat ten goede komt van je woning en hierdoor kun je de kosten ook nog fiscaal aftrekken. Je zou de financiering ook middels een lening kunnen regelen, maar dit is een stuk duurder. Als je de aanschaf helemaal niet kunt betalen dan kun je ervoor kiezen om een ketel te huren bij je energieleverancier. Je energieleverancier zorgt er dan voor dat de ketel geïnstalleerd wordt, functioneert en goed onderhouden wordt. Jij betaald enkel maandelijks een vast bedrag voor het gebruik en het onderhoud van de ketel.