Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Werking warmtekrachtkoppeling

De warmtekrachtkoppeling wordt over het algemeen toegepast op alle elektriciteitscentrales in Nederland. Dit komt omdat er grote hoeveelheden warmte worden opgewekt als gevolg van het opwekken van elektriciteit. Een 60 procent van alle energie die vrijkomt tijdens de productie van elektriciteit is warmte en wordt over het algemeen niet gebruikt. In dit artikel lees je meer over de werking van de warmtekrachtkoppeling.

 

Stadsverwarming

[widgets_on_pages id=2] Er zijn wel oplossingen om de warmte te recupereren. De warmte wordt voor andere doeleinden gebruikt waaronder het verwarmen van het water in onze huishoudens. Dit wordt dan ook wel stadsverwarming genoemd. Met name in appartementsgebouwen wordt de stadsverwarming veel toegepast. Stadsverwarming is een zeer efficiënte wijze om grote gebouwen op te warmen. De warmte wordt middels de waterleidingen die door de stad heen liggen. Stadsverwarming wordt dus ook rechtstreeks door de stad zelf geleverd en niet middels een aparte boiler of een aparte ketel per appartement.

 

 De werking van een warmtekrachtkoppeling

De werking van een warmtekrachtkoppeling is tamelijk simpel en maakt gebruik van de reeds aanwezige procedures voor het produceren van warmte. In dit geval tijdens het opwekken van energie waar warmte vrijkomt als gevolg van het verbranden van een fossiele brandstof. 60 procent van die vrijgekomen warmte wordt dus normaliter verspilt, maar kan nu dus prima gebruikt worden in de vorm van stadsverwarming. De warmte wordt normaal via koeltorens geleid, maar kwam men op deze manier op het idee om de warmte te gebruiken als stadsverwarming. Zo kun je gebruik maken van de elektrische energie, maar ook van de warmte die vrijkomt en de stad in wordt gezonden middels een warmtekrachtkoppeling. Men acht de gehele werking van de warmtekrachtkoppeling zo succesvol dat er op Europese schaal dergelijke stadsverwarming wordt toegepast om het verlies van warmte zoveel mogelijk te beperken.

 

Warmte tijdens de zomermaanden

Tijdens de wat zomermaanden van het jaar is er vaak een stuk minder vraag naar stadsverwarming en wordt de overtollige warmte geleid naar koeltorens of naar het algemene oppervlaktewater. België en Nederland zijn groot voorstanders van de warmtekrachtkoppeling en er wordt er dan ook al gebruikgemaakt van de warmtekrachtkoppeling in Gent en in Utrecht. Waar al een geheel netwerk ligt die stadsverwarming verspreid naar diverse huishoudens in de betreffende steden. Steeds meer elektriciteitscentrales zijn bezig om hun installaties volledig aan te passen om de stadsverwarming te kunnen faciliteren. Het is namelijk een erg zuinige en effectieve wijze van het verwarmen van water. Normaliter zou de gebruikte warmte namelijk verloren gaan, maar kan nu op nuttige en grote schaal toegepast kan worden. Zoals men nu tracht te doen op Europees gebied.