Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Warmtewisselaar zwembad

Een warmtewisselaar is de ideale manier om je zwembad te verwarmen. Het is een duurzaam alternatief op de klassieke systemen. Je kan kiezen tussen verschillende warmtebronnen. Hoe de warmtewisselaar voor een zwembad precies werkt, lees je in dit artikel.

 

[widgets_on_pages id=2]

Om het water in een zwembad op de juiste temperatuur te krijgen is een vrij moeilijke taak. Wanneer dit met een standaard boiler wordt gedaan dan kan dit een aardig intensief en een groot verbruik van energie betekenen. Er wordt dus een hele hoop energie verspilt, onnodige energie.

 

Je zou voor het verwarmen van een zwembad natuurlijk een zonnecollector kunnen gebruiken, maar het rendement van een dergelijke collector ligt nog tamelijk laag en is niet in staat om het water in het zwembad snel en efficiënt op temperatuur te brengen. Het is wel goed voor het milieu, maar er zijn ook alternatieven die wellicht wel een hoger rendement halen dan de zonnecollector.

 

Er wordt tegenwoordig dan ook veelvoudig gebruik gemaakt van warmtepompen, die ook wel warmtewisselaars worden genoemd. Deze warmtewisselaar wordt gebruikt om het water in het zwembad op de gewenste temperatuur te brengen en in een tamelijk rap tempo. De warmte kan worden geput uit de buitenlucht die dan op zijn beurt weer verwarmd wordt door de lucht onder hoge druk samen te persen, waardoor er warmte vrijkomt dat vervolgens weer afgegeven kan worden. In dit geval aan het water in het zwembad.

 

 De werking van een warmtewisselaar

De warmte kan ook uit het water uit de grond gehaald worden. De grond zit vol warmte die normaliter niet wordt gebruikt en is een onuitputtelijke bron die gemakkelijk toegepast kan worden. In dit geval wederom om het water in het zwembad te verwarmen. Een warmtewisselaar voor je zwembad of voor een zwembad haalt ook simpelweg de warmte uit een stof. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water via de leidingen. Zo kan het water in het zwembad gemakkelijk en op een vrij snel tempo op de gewenste temperatuur gebracht worden. De warmtewisselaar verbruikt zeer weinig energie en de premies die er te krijgen zijn op de aanschaf van een warmtewisselaar kun je enorm besparen op je energierekening.

Zeker als je al te maken hebt met een grootverbruiker van water en energie zoals een zwembad. Overweeg absoluut het aanschaffen van een warmtewisselaar voor het verwarmen van een zwembad, het scheelt enorm in de kosten ondanks de tamelijk hoge aanschafprijs. Een warmtewisselaar heeft een hoog rendement en is stukken beter voor het milieu dan de fossiele alternatieven.