Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Verwarming ontluchten

Je verwarming nu en dan ontluchten zorgt ervoor dat je ketel zijn rendement behoudt. Lucht in leidingen kan tot knallende geluiden leiden. Het zorgt er bovendien ook voor dat je ketel minder efficiënt verwarmt. Ontluchten van je cv-ketel kan je ook zelf doen, mits enige voorbereiding. In dit artikel lees je hoe dat je dat precies doet en wat de voordelen zijn. 

 

[widgets_on_pages id=2]

Wanneer je gebruik maakt van centrale verwarming om je woning op te warmen dan is het ontluchten van een van de belangrijke onderdelen waar je mee te maken krijgt bij het onderhoud ervan. Je zou dit heel gemakkelijk zelf kunnen doen. Door de leidingen van de centrale verwarming stroomt verwarmd water. Daarbij komt dat er vaak grote hoeveelheden lucht deze leidingen binnendringen waardoor je vaak die knallen of rammelende geluiden door de leidingen hoort trekken. Het is dan ook erg verstandig om de centrale verwarming zo nu en dan even te ontluchten via de ontluchtingskraantjes van alle radiatoren. Hiervoor dien je wel enige voorbereidingen te treffen alvorens je kunt beginnen met het ontluchten van je centrale verwarming. Je wilt er namelijk wel zeker van zijn dat je de centrale verwarming op de juiste manier ontlucht om complicaties te voorkomen of om te voorkomen dat je het hele proces weer opnieuw moet doen. Na de ontluchting zal de centrale verwarming als het goed is geen gerammel en geknal meer veroorzaken en wederom zo functioneren als vanouds.

 

 Zelf je verwarming ontluchten

Voordat je kunt beginnen met het ontluchten van je centrale verwarming dien je de centrale verwarming volledig uit te zetten. Dus ook de thermostaat. Vervolgens kun je de stekker van de boiler uit het stopcontact trekken en alle andere apparaten die bijdragen aan de werking van de centrale verwarming. Een andere eenvoudige oplossing is de stroom er tijdelijk afzetten via de meterkast. Laat alles eerst nog even goed afkoelen zodat je je niet verbrand aan het hete water of stoom dat uit de radiatoren vrijkomt zodra je de ontluchtingskraan van de radiator open zet.

laats voordat je het kraantje van de radiator opendraait een bak of een emmer eronder zodat het water uit de radiator de emmer in kan lopen. Om te voorkomen dat je de gang of de kamer onder water zet. Zodra alles mooi ontlucht is kun je de gehele centrale verwarming weer langzaam op gang laten komen. In het begin kan het nog voorkomen dat er wat gerammel of wat geknal aanwezig is, maar dit is meer omdat het systeem weer opnieuw moet opstarten en niet omdat er niet goed ontlucht is.