Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Tuinkachel

Een tuinkachel is ideaal om jou en je huisgenoten warm te houden tijdens gezellige zomeravonden. Ze hebben een hoger rendement dan vuurschalen en vuurkorven, omdat ze warmte langer kunnen vasthouden. Ze bestaan in tal van uitvoeringen en prijscategorieën. In dit artikel lees je meer over verschillende tuinkachels en hun werking.

 

[widgets_on_pages id=2]

Redenen voor een tuinkachel

In de zomermaanden is het ieders wens om lekker lang buiten te kunnen zitten onder het genot van een glaasje wijn al dan niet in het gezelschap van familie of vrienden. Hier in ons klimaat is dat helaas niet altijd mogelijk, daar het hier al snel frisser wordt. Een tuinkachel kan er voor zorgen, dat je nog wat langer van het buiten zitten kunt genieten. De meeste bouwmarkten bieden leuke, mooie en vooral betaalbare kachels aan. Er zijn zoveel modellen van zoveel verschillende materialen, dat je vast wel een model kunt vinden helemaal naar jouw smaak en wensen. In tegenstelling tot de vuurschalen en vuurkorven houden de kachels hun warmte langer vast en stralen deze warmte ook langer af.

 

Tuinkachel soorten

Zo is er de gietijzeren tuinkachel, zeker niet de lichtste, maar wel de duurzaamste. Bovendien straalt de gietijzeren kachel nog lang zijn warmte na.Ze zijn een prachtige sfeermaker tijdens gezellige tuinfeestjes met of zonder familie en vrienden. Deze houtkachel uit gietijzer geleidt goed de warmte. Daarom heb je veel minder hout nodig. Het werkt nog besparend ook dus. Bovendien is ijzer beresterk en gaat dus jaren mee. Een gietijzeren kachel ziet er uit als een grote vaas met een kijkvenster In de buik van de “vaas” brandt het vuur en de rook wordt via de hals naar boven geleid. Zo verdwijnt de rook naar boven en niet naar de buurman. De gietijzeren kachel is één van de populairste kachels voor in de tuin. Niet alleen om hun romantische sfeer, maar ook door het weinige onderhoud wat nodig is voor deze kachels. Ze roesten nauwelijks en meestal is het voldoende de kachel één maal per jaar in te smeren met een brandwerend middel, waarmee je zelfs de kleinste roestplekken kunt voorkomen.

 

 

De Mexicaanse houtkachel

De Mexicaanse houtkachel is ook een gewild model door zijn vaak fraaie decoratie. Het zijn handgemaakte vuurpotten uit aardewerk vervaardigd. De kachels komen daadwerkelijk uit Mexico waar ze uit leem met de hand worden gemaakt. Ze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Ze hebben allemaal een schoorsteen, waardoor de rook naar ongeveer 2 meter erboven wordt geleid, zodat niemand er last van heeft en tegelijkertijd wordt het vuur in de buik er door aangewakkerd. Om oververhitting te voorkomen wordt er vóór de eerste keer branden een laagje zand onder in de buik gelegd. De Mexicaanse houtkachel is ook makkelijk te onderhouden.Wel wordt aangeraden hem af te dekken bij regen en gedurende de winter onderdak te zetten. Leem is namelijk niet vorstbestendig. Dan is er de RVS tuinkachel, makkelijk te verplaatsen door zijn geringe gewicht. Het voordeel van een RVS kachel is, dat hij niet hoeft te worden afgedekt of ingesmeerd. Wel moet je uitkijken met chloor en krassen, omdat dit wel roestvorming kan geven.

 

Het gebruik van de houtkachel

Doordat deze kachels zo licht zijn, zie je ze voornamelijk op campings en restaurantterrassen, waar snel transporteren handig is. De stenen tuinkachel zie je ook erg veel, daar deze heel gemakkelijk ook als barbecue gebruikt kan worden. De stenen kachel is eigenlijk een halfopen vuurplaats, die een vaste plek in de tuin heeft en vaak wordt gebruikt als barbecue- of grillplek. Ze zijn kant en klaar te koop, maar iemand die een beetje handig is, kan hem ook makkelijk zelf bouwen. Tot slot is er nog de tuinkachel op gas. Je hebt dan geen gesleep met hout, maar de geur van brandend hout mis je dan wel. Deze kachel vraagt minder inspanning, geeft geen roetvorming, geeft geen rook en brengt toch een aangename warmte voort.