Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Stadsverwarming

Stadsverwarming is een specifieke soort van verwarming die veelvuldig in steden voorkomt. Dit type verwarming wordt vaak gebruikt in grote gebouwen en complexen, zoals appartementsgebouwen. Dit komt omdat stadsverwarming daar zeer efficiënt zijn werk kan doen. In dit artikel lees je meer over de werking en voor-en nadelen van stadsverwarming.

 

[widgets_on_pages id=2]

Stadsverwarming zorgt ervoor dat warmte wordt aangeleverd door de restwarmte afkomstig van de elektriciteitscentrale of van een afvalverbrander. Deze laatste twee geven hun warmte door middels de waterleidingen die door de stad heen liggen. Stadsverwarming wordt dus ook rechtstreeks door de stad zelf geleverd en niet middels een aparte boiler of een aparte ketel per appartement. Stadsverwarming wordt vaak ook blokverwarming genoemd omdat de blokken afzonderlijk worden verwarmd door een gedeelde bron.

 

De werking van stadsverwarming

Wanneer er elektriciteit wordt geproduceerd dan komt daar ook een hoop warmte bij vrij. Deze warmte gaat normaliter verloren, maar wordt in de vorm van stadsverwarming alsnog gebruikt. Zo kan deze warmte gebruikt worden voor het verwarmen van de verwarming of van het sanitair. Sinds 1920 werden er al enorm veel leidingen gelegd door de steden van Europa.

Stadsverwarming is ervoor om ook de wat minder bedeelde huishoudens te kunnen voorzien van warmte. Deze vorm van verwarming is een samenwerking tussen de gemeente en de energieleverancier. Steeds meer mensen komen achter de kwaliteit van de stadsverwarming en overwegen dan ook om stadsverwarming hun voornaamste bron van verwarming te maken. Vanaf 2007 worden er ongeveer 8000 nieuwe woningen aangesloten aan stadsverwarming. Een groeiend aantal ondanks dat de techniek een beetje in het niet valt bij opkomende technologische ontwikkelingen van bijvoorbeeld zonne energie en windenergie.