Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Sfeerhaarden

Sfeerhaarden stralen warmte en gezelligheid uit. Je krijgt alle sfeerelementen van een haardvuur, zonder het onderhoud. Het beeld van een brandend vuur op zich kan al voldoende zijn om  huiselijke gezelligheid op te roepen. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen en de werking van verschillende sfeerhaarden.


[widgets_on_pages id=2]

Een sfeerhaard koop je als je op zoek bent naar warmte en een beetje extra gezelligheid in je woonkamer of in een andere ruimte waar je dit graag wilt bereiken. Een haard geeft een gevoel van warmte zelfs als er geen daadwerkelijke warmte van een haard af komt. Het idee dat er vuur in de kamer aanwezig is, is vaak al voldoende om het gevoel van warmte te creëren in de betreffende ruimte. We hoeven niet per se een open haard in huis te hebben om dat gevoel te krijgen, daarvoor hebben we tegenwoordig sfeerhaarden.

 

We hebben dus geen schoorsteen meer nodig of een opslagplaats voor de houtblokken, zoals bij houtkachels. Je kunt er dus voor kiezen om een sfeerhaard in huis te nemen. Er zijn verschillende soorten sfeerhaarden te verkrijgen waaronder types die wel een schoorsteen nodig zijn, een sfeerhaard die aangesloten kan worden op de CV en ook sfeerhaarden die totaal geen afvoersysteem nodig hebben. Dit wordt volledig bepaald door de brandstof die een sfeerhaard benodigd is. Je keuze voor een sfeerhaard dient af te hangen van je wensen, het type brandstof dat je wilt gebruiken, de afvoer die daarvoor mogelijk is en het effect van de vlam.

 

 

Welke type brandstoffen worden er gebruikt voor sfeerhaarden?

Gas

Een gashaard is te verkrijgen in de uitvoering open verbrandingssysteem en gesloten verbrandingssysteem. Een open verbrandingssysteem is lucht benodigd die uit de woonruimte wordt aangezogen. Er kan ook een buis aangelegd worden om ervoor te zorgen dat er buitenlucht wordt aangezogen door het systeem. De rook die vrijkomt wordt dan middels het afvoerkanaal of via de schoorsteen het huis uit geblazen. Een gesloten systeem beschikt over een afvoersysteem met een dubbele wand. De buitenste laag zuigt de verse/frisse lucht aan en de binnenste laag zorgt ervoor dat de rook en de verbrandingsgassen worden afgevoerd.

 

Gel

Een sfeerhaard die functioneert middels brandgel wordt aangestoken door blikjes met gel aan te steken en in de haard te plaatsen. Er is geen afvoersysteem voor nodig, maar de gel is niet reukloos. Een dergelijke sfeerhaard dient dan ook gebruikt te worden in een goed geventileerde ruimte.

 

Elektriciteit

Een sfeerhaard op elektriciteit heeft natuurlijk geen schoorsteen of een afvoerkanaal nodig. Enkel een stopcontact is wel handig natuurlijk. Je kunt een dergelijke haard dus in elke gewenste kamer plaatsen zonder dat daar extra verbouwing voor nodig is. Een ander bijkomend voordeel is dat een elektrische sfeerhaard opgehangen kan worden, waardoor je een extra sferisch tintje kunt geven aan je gewenste kamer.