Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Radiatoren berekenen

Als je centrale verwarming hebt, heb je ook radiatoren nodig. De aanschaf van radiatoren wordt onder meer bepaald door het aantal kamers in de woning. Hoeveel je er in totaal nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe je het ideale aantal radiatoren kiest, lees je hier.

 

[widgets_on_pages id=2]

 Als je te veel of te weinig radiatoren plaatst, kun je veel warmte verspillen. Daarnaast verspil je een hoop geld aan het overbodig aanschaffen van radiatoren. Aan de andere kant kun je ook te weinig radiatoren plaatsen, waardoor je bespaart op het kopen van de radiatoren.

 

Toch moet de centrale verwarming dan harder werken als gevolg van een tekort aan radiatoren. Afhankelijk van de inhoud van de ruimte die verwarmd dient te worden heb je een grote radiator of een kleine radiator nodig. Het berekenen van de mate waarin je radiatoren nodig hebt of om te berekenen wat de capaciteit van de installatie dient te zijn, geeft je inzicht in de mate waarin je kunt besparen op je energierekening of hoeveel energie je verbruikt om je woning op te warmen. Het totale vermogen van de installatie wordt bepaald aan de hand van het aantal ruimtes en de inhoud van die ruimtes die verwarmd dienen te worden.

 

Zijn radiatoren in elke ruimte noodzakelijk?

In sommige ruimtes heb je meer radiatoren nodig dan dat je die nodig hebt in bijvoorbeeld de gang of de hal. Hier heb je over het algemeen geen radiatoren nodig. Denk ook aan de schuur, waar vaak geen radiator hoeft te hangen. Het gaat hier om ruimtes waar je kortstondig bent. In tegendeel tot de woonkamer, keuken en slaapkamer. Je kunt er ook voor kiezen om een radiator te plaatsen die wat minder vermogen heeft. Zo wordt er vaak voor gekozen om een designer radiator in de badkamer te hangen. Dit omdat de badkamer vaak een kleine ruimte is die weinig warmte behoeft en simpelweg omdat een designer radiator er vaak wat mooier uitziet dan een standaard paneel radiator.

 

Zelf berekenen of laten doen?

Het berekenen van de radiatoren kun je het beste overlaten aan een installateur die de volledige installatie voor je gaat plaatsen of in elk geval een groot deel ervan. Zo kun je met hem of haar overleggen welke ruimtes je meer en welke ruimtes je minder wilt verwarmen en kan de installateur precies uitrekenen welke radiatoren en hoeveel radiatoren je nodig hebt. Vraag ook altijd bij meerdere installateurs een offerte op om niet onnodig geld weg te gooien, maar juist om geld te besparen.