Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Wat kost een warmtepomp

Warmtepompen zijn duurzaam en energiezuinig. Om een doordachte keuze te kunnen maken, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende prijzen. In dit artikel vind je meer informatie over het totale kostenplaatje en krijg je de prijs van verschillende soorten warmtepompen. 

[widgets_on_pages id=2] Warmtepompen zijn niet altijd rendabel voor de gemiddelde huishoudens. Dat is niet omdat warmtepompen niet efficiënt zijn. Integendeel, warmtepompen halen een enorm rendement soms tot wel 600 procent. Echter gaat het om de investering waardoor het voor veel huishoudens nog niet haalbaar is om een warmtepomp installatie te plaatsen. Gelukkig zit daar verandering in. Warmtepompen worden op veel grotere schaal geproduceerd en daarmee dus goedkoper, terwijl het rendement van de pompen nog altijd wordt verbeterd.

De gemiddelde kosten van een installatie met warmtepomp vallen zo’n 20 procent lager dan een traditionele installatie met een combiketel op gas. Echter is de aanschaf voor veel mensen nog niet haalbaar.

 

Aanschafprijs

Aanschafprijs van een individuele elektrische warmtepomp voor een LTV (Lage Temperatuur Verwarming) is afhankelijk van de warmtebron dat het systeem gebruikt. Hieronder een overzicht:

  • Buitenlucht – €22.000
  • Aardbodem – €25.000
  • Grondwater – €40.000

Geschetste kosten zijn inclusief eventuele aanpassing van de wandradiatoren voor het LTV-systeem.

Een hybride HR-warmtepomp combiketel kost tussen de €5.000 en €7.000. Dit is inclusief HR-107 ketel, btw en installatie, maar exclusief LTV.

 

Installatie

Een belangrijke kostenpost is de installateur. Om er zeker van te zijn dat u de klus laat klaren door een professional kunt u voor de installatie van het gewenste systeem een offerte aanvragen bij diverse specialisten. Op die manier ontvangt u naast advies ook een prijsopgave op maat. Zo kunt u op basis van de prijs en de service een keuze maken en de gewenste installatie laten plaatsen.

Veel specialisten werken ook met zonnepanelen en zonneboilers om u een volledig duurzaam pakket aan te kunnen meten. Advies is altijd gratis, dus doe er zowel letterlijk als figuurlijk uw voordeel mee.

 

Een exact kostenplaatje

Wilt u graag weten wat een warmtepomp in uw situatie kost? Dan is het verstandig om eens een installateur langs te laten komen en om uw verhaal te doen. De installateur kan dan op basis van uw woning en uw wensen vertellen wat wel en wat niet mogelijk is. Vervolgens kan er ook een offerte op worden gesteld en weet u precies waar u aan toe bent. Zo weet u precies wat het ideale systeem voor uw woning en uw situatie gaat kosten.

Een offerte is altijd vrijblijvend en u doet er goed aan uw offerte te vergelijken met andere installateurs. Zo heeft een goed beeld van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten. Vervolgens kunt u op basis van de prijs en service een weloverwogen keuze maken om de juiste warmtepomp installatie bij u thuis te laten installeren.