Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

De petroleumkachel

Een petroleumkachel is een vrij oud product dat tegenwoordig voornamelijk gebruikt wordt tijdens het kamperen of op het terras. Eigenaars die hun volledige woning willen verwarmen op gas, verkiezen gaskachels boven petroleumkachels. In dit artikel lees je waarom ze in bepaalde gevallen wel nog gebruikt worden en hoe  je er verstandig mee omspringt.

 

[widgets_on_pages id=2]

Een petroleumkachel is vaak geen eerste keus omdat de kachel vaak een nare geur verspreid en omdat de petroleum lastig is op te slaan. Je hebt namelijk een aardig grote opslag nodig om de vatten of blikken met petroleum op te slaan. Het dient dan ook niet in de buurt van een warmtebron opgeslagen te worden om brandgevaar te beperken. Vroeger gebeurde dit namelijk slechts een aantal keren per jaar omdat de leverancier van petroleum slechts een enkele keren per jaar langskwam om de petroleum aan te vullen.

 

Een dergelijke kachel is dus vervangen met de gaskachel, die geen opslag vereist maar slechts een leidingsysteem en een installatie door het huis om de toevoer van gas zo efficiënt en veilig mogelijk door het huis te sturen. Om die reden vinden we de petroleumkachel dus eigenlijk alleen nog op campings, terrassen en op evenementen in feesttenten in de winter. Met andere woorden, de petroleumkachel wordt min of meer alleen maar gebruikt om de bezoekers of de mensen aanwezig op het evenement of in de tent te verwarmen en niet meer gebruikt om de woning te verwarmen.

 

Het gebruik van de petroleum kachel

De petroleumkachel is een uitkomst als je gaat kamperen. Je kunt namelijk buiten nog voor de tent of in de tent blijven zitten en gezellig met je familie of met de buren een drankje doen. Het aanschaffen van een dergelijke kachel zal niet zo heel erg hoog in de kosten lopen. Ook het onderhoud van de petroleumkachel vergt niet heel veel tijd en geld. Je hebt wel een opslag van de brandstof nodig om ervoor te zorgen dat je niet zonder petroleum komt te zitten wanneer je de kachel wilt gebruiken. Je dient wel enige maatregelen qua veiligheid te treffen omdat je natuurlijk wel te maken hebt met een licht ontvlambare vloeistof.

Verder is het wellicht verstandig om de geur van petroleum enigszins te maskeren. Daarnaast hebben de dampen die bij het verbranden van petroleum vrijkomen enigszins een bedwelmende werking. Zorg er dus voor dat er voldoende wordt geventileerd wanneer je een dergelijke kachel gebruikt om nare geurtjes en vervelende situaties zoals brand te voorkomen. Zo kun je in alle rust genieten van een aangenaam leefklimaat, ook op de camping.