Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Open haarden prijzen

Als je houdt van sfeervolle warmte in je woonkamer, is de open haard een ideale keuze. Ze zijn gezellig, maar behalen geen hoge rendementen. Door het plaatsen van een haardplaat, kan je dit verbeteren. In dit artikel lees je meer over de open haard en haar prijzen.

 

[widgets_on_pages id=2]

 

Het rendement van een open haard

Een open haard heeft geen hoog rendement. Het rendement van een open haard ligt slechts op 10 tot 15 procent. De rest van de warmte gaat verloren via de schoorsteen. Een open haard gebuikt heel veel lucht en de temperatuur van het vuur is tamelijk laag ten opzichte van de temperatuur die van een centrale verwarming afkomt. Je zou de verbranding van de open haard kunnen bevorderen als je een haardplaat gebruikt. Dit is een plaat die meestal gemaakt is van gietijzer die achter de haard geplaatst wordt. De haardplaat neemt namelijk de warmte op en kan deze wederom uitstralen waardoor het rendement van de open haard wat omhoog gaat. Des te dikker een dergelijke plaat is, des te langer de plaat warmte vast kan houden en wederom uit kan stralen.

 

Je kunt op deze manier, afhankelijk van de haardplaat, het rendement verhogen tot wel 50%. Vaak is enkel een open haard niet voldoende om een ruimte volledig te verwarmen en kun je de centrale verwarming het beste op een zeer laag pitje zetten waardoor je de ruimte voldoende en energiezuinig kunt verwarmen. Zo kun je een beetje besparen op je energierekening, maar let wel dat je brandhout moet kopen, verzamelen of zelf moet kappen alvorens je de haard überhaupt aan krijgt. Een open haard dient regelmatig schoon gemaakt te worden eveneens als de schoorsteen. Dit dient in elk gevaal 1 keer in de twee jaar te gebeuren. Leuk zo’n open haard, maar wat kost het eigenlijk?

 

moderne open haard Open haarden prijzen

Een open haard kost tussen de 100 en de 3000 euro. De prijs van een open haard hangt af van je persoonlijke smaak (denk hierbij aan design of een meer standaard uitvoering), de accessoires die je erbij wilt, de schouw en of er al een afvoerkanaal voor de rook aanwezig is in je woning. De prijs van een open haard is dus niet direct vast te spelden op de aanschafwaarde, maar er komen ook zaken bij kijken als installatie en onderhoud die geld kosten.