Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Wat is en kost een luchtwarmtepomp

De luchtwaterpomp is te vergelijken met climate control in wagens. Een lucht-water warmtepomp wordt gebruikt voor woningverwarming en koeling. Bovendien kan het ook dienen als verwarming van tapwater voor o.a. douchen en koken. In dit artikel lees je meer over de voordelen, nadelen en werking van een luchtwarmtepomp.

[widgets_on_pages id=2]

Voordelen luchtwarmtepomp

 

De warmtepomp heeft een aanzienlijke lijst voordelen. Hieronder een overzicht:

– Doordat de warmtepomp geen bodembron meer nodig heeft scheelt dat aanzienlijk op de installatiekosten.

– Ook het halen van de ECP (Energie Prestatie Coefficiënt) van 0,6 is een fluitje van een cent.

– U bespaart tussen de 40 en 70 procent op uw energie.

– Wordt volledig pregefabriceerd geleverd en is dus eenvoudig te installeren.

– COP (Coefficient of Performance of rendement) van 4,5 bij een c.v. temperatuur van 30 graden Celsius.

Door gebruik te maken van een luchtwarmtepomp kunt u op flexibele wijze uw woning en/ of tapwater verwarmen. Doordat de warmtepomp de warmte uit de buitenlucht haalt, waarvoor het buiten niet per se warm hoeft te zijn, is installatie eenvoudig en voor meerdere doeleinden geschikt. Een warmtepomp kan voldoende warmte produceren tot een buitentemperatuur van -15 graden Celsius.

Sommige systemen kunnen ook de buitenlucht gebruiken om een ruimte te verkoelen. Een luchtwarmtepomp maakt dit mogelijk en functioneert dus zowel als verwarming en als airco voor een fractie van de energiekosten.

 

Nadelen van een luchtwarmtepomp

Om u een volledig beeld te geven van de luchtwarmtepomp hebben we hieronder de nadelen voor u op een rijtje gezet:

– Op dagen onder -15 graden Celsius loopt het rendement van de luchtwarmtepomp aanzienlijk terug in vergelijking met andere systemen.

– Bij teruglopend rendement is bijverwarming van een alternatieve bron nodig waardoor de energiekosten flink kunnen stijgen.

–  Een luchtwarmtepomp kan niet in combinatie met convectoren of vloerverwarming worden gebruikt.

 

Prijs van een luchtwarmtepomp

In een luchtwarmtepomp investeren vergt aanzienlijk minder geld dan bij andere warmtepompen en kan eenvoudig in zowel nieuwbouw als tijdens renovaties worden geinstalleerd.

Er zijn een hele hoop verschillende soorten luchtwarmtepompen beschikbaar en met een brede keuze komen ook grote verschillen in prijs. Daikin warmtepompen met een vermogen van 2500 Watt kosten zo’n €1500 en is perfect te gebruiken voor de verwarming van kleine ruimtes. Wilt u exact weten welke warmtepomp van welk merk het beste bij u en uw situatie past?

Neem direct, geheel vrijblijvend, contact met een specialist op.