Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Hybride warmtepomp prijs

Warmtepompen kunnen uw huis en sanitair water op een duurzame manier verwarmen. Ze halen energie uit de lucht, bodem of grondwater. Individuele warmtepompen kunnen heel duur zijn in aanschaf en installatie, maar de hybride warmtepomp biedt wellicht uitkomst als u wat meer met een kleiner budget werkt. Warmtepompen zijn efficiënt en milieuvriendelijk. In dit artikel lees je meer over de werking en de vele voordelen van de warmtepomp.

Energiebesparend

[widgets_on_pages id=2] Warmtepompen gebruiken wel elektriciteit, maar de totaal verbruikte energie van een warmtepomp is tussen de 40 en 70 procent minder dan de gemiddelde gasgestookte HR-ketel. Het feit dat we een warmtepomp duurzaam kunnen noemen is niet dat gas niet de belangrijkste warmtebron is, maar dat het grondwater, lucht of aardbodem dat is. Hierdoor stookt u veel minder gas en elektra om uw woning of het water te verwarmen en bespaart u aanzienlijk op de kosten.

 

Elektriciteit

Er is elektriciteit nodig om de pomp aan te drijven en de warmtepomp functioneert in principe als een omgekeerde koelkast. Een koelkast verzamelt de lucht in de kast en geeft deze warmte af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp werkt ook volgens dit principe waarbij de warmte uit de buitenlucht, aardbodem of grondwater wordt onttrokken en vervolgens wordt afgegeven aan het leidingwater dat rond wordt gepompt naar vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

 

Standaard, combi of hybride

Er zijn verschillende warmtebronnen te gebruiken en afhankelijk van uw situatie bepaalt de beachikbaarheid van een warmtebron het systeem en vice versa. Alleen een specialist kan u precies vertellen wat in uw situatie verstandig is om te doen en welk systeem of welke systemen geschikt zijn voor u.

 

Verwarming en/ of warm water

een standaard warmtepomp voorziet ons alleen van verwarming en een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water, wanneer u beide wilt dan kunt u het beste voor een combi warmtepomp kiezen. Ook een hybride warmtepomp kan hier uitkomst bieden gezien deze zowel warm water als verwarming levert. Een hybride warmtepomp is een gasgestookte HR-combiketel welke samenwerkt met een elektrische warmtepomp.

De hybride warmtepomp zorgt vervolgens de verwarming met als warmtebron de buitenlucht of ventilatielucht. De aangesloten gasketel gaat alleen aan wanneer de warmtepomp de vraag naar warm water of verwarming niet aan kan of als de buitentemperatuur te laag is, vaak kan een warmtepomp het bij temperaturen onder -15 graden Celsius niet meer aan.

 

Warmtebronnen

Hoe de warmtepomp haar warmte verzamelt en een bepaald rendement haalt is afhankelijk van de warmtebron. Er zijn doorgaans vijf verschillende warmtebronnen, namelijk:

  • Buitenlucht
  • Ventilatielucht
  • Aardbodem
  • Grondwater
  • Oppervlaktewater

Bij een gesloten systeem loopt een leiding systeem door de bodem of het grondwater wordt er door de warmtepomp een vloeistof door de leidingen gepompt welke de warmte moet verzamelen. Vervolgens wordt deze warmte afgegeven aan de warmtewisselaar om het water te verwarmen in de ketel. Warmtepomp systemen welke warmte halen uit de buitenlucht maken gebruik van een speciale collector die op het dak wordt geinstalleerd.

Wanneer de warmtebron het grondwater is, wat overigens alleen op grote schaal wrodt toegepast (denk aan een grote boerderij of een hele woonwijk), pompt de warmtepomp het water omhoog, wordt de warmte eruit gehaald en vervolgens na afgifte van de warmte weer teruggepompt in een andere put.

 

Keuze maken

Wanneer u van plan bent een hybride warmtepomp in uw woning te plaatsen dan is het verstandig dat u u hierover eerst goed laat adviseren. Een specialist kan u hierbij helpen. Hij kan u helpen met de beschikbare warmtebronnen, een geschikt systeem en zo het hoogst mogelijke rendement realiseren dat in uw situatie mogelijk is. Neem voor meer informatie contact op met een specialist.