Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Houtopslag bouwen

Als je een houtkachel wil, moet je ook denken aan de manier waarop je hout gaat bewaren en stapelen. Een goede houtopslag zorgt ervoor dat het hout droogt blijft. Droog hout brandt beter. Hoe je werkt maakt van een goede houtopslag, lees je in dit artikel.

 

[widgets_on_pages id=2]

Je kunt vrij makkelijk van enkele planken een eenvoudige houtopslag maken. Wel moet je zorgen, dat het opgeslagen hout ook daadwerkelijk droog ligt. Dat wil zeggen dat je het hok dusdanig bouwt dat er geen regen of sneeuw bij kan komen. Eveneens moet je er voor zorgen dat er voldoende ventilatie is zodat het vocht weg kan. Maak je een opslag van hout, moet je zorgen dat het geen vocht doorlaat, daar anders het hout kan gaan rotten.

 

De houten schotten van de opslag moet je dus goed behandelen met een vochtwerend middel en dit jaarlijks goed bijhouden. Je kunt in de bouwmarkten ook houten opslagplaatsen als bouwpakket kopen. Deze moeten natuurlijk ook goed behandeld en onderhouden worden, dit doe je dan ook wederom met een vochtwerend middel.

 

Het opstapelen van de houtblokken

Bij het opstapelen van het hout in de houten opslag, dien je tussenruimtes te creëren, zodat het vocht beter kan verdwijnen. De luchtcirculatie die hierdoor ontstaat kan het hout stukken beter drogen. Het maakt dus geen verschil of je nu het hout voor een houtkachel binnenshuis, een tuinkachel, een vuurpot of een vuurschaal wilt gebruiken. Je moet er altijd voor zorgen dat het hout droog is. Droog hout verbrand veel beter en zorgt ook voor minder rook en minder roetvervuiling. Zorg er ook voor dat het hout zo schoon mogelijk is, dus vrij van spijkers en van verf.