Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Gevelisolatie met Capatect van Caparol

Caparol maakt pleistersystemen op isolatieplaten voor de buitengevel.  In dit artikel lees je meer over de werking en de voordelen van de Basic Line, Carbon Line en het sokkelsysteem CarboNit.

[widgets_on_pages id=2]  Capatect Basic Line

Het Basic Line pleistersysteem is kant en klaar voor gebruik en heeft een dunne laagopbouw. De pleister is zeer elastisch en scheurt niet. De gevel blijft lang schoon en fris, omdat de toegepaste materialen tegen vervuiling bestand zijn (het Caparol Clean Concept). De isolatieplaat heeft een warmtegeleiding van 0,040 W/(m.K). De sierpleister is samengesteld op basis van siliconenhars en in veel kleuren uit te voeren. Het systeem biedt een optimale bescherming tegen weersinvloeden, algen en schimmels.

 

Capatect Carbon Line

Capatect Carbon Line combineert zeer goede isolerende eigenschappen met een grote weerstand tegen thermische schokken en mechanische belasting. De door Caparol toegepaste materialen zijn weerbestendig en houden de gevel langdurig schoon en fris (het Caparol Clean Concept).
De isolatieplaat heeft een warmtegeleiding van 0,035 W/(m.K) en isoleert dus 12,5% meer dan de isolatieplaat bij de Basic Line.
De toegepaste wapening is zeer goed bestand tegen thermische en mechanische belasting en de wapeningslaag is slechts 3 mm dik. De afwerking is mogelijk in zeer veel kleuren, ook in donkere kleuren.

 

Sokkelsysteem CarboNit

Op sokkels en bij entreepartijen kan de gevel snel beschadigen en vervuilen door vandalisme en opspattend water. Het sokkelsysteem CarboNit is speciaal ontwikkeld voor mechanisch bijzonder zwaar belaste geveldelen en spatwater. De gevel is beschermd tot een slagvastheid van meer dan 50 joule. De met carbonvezels versterkte, pasteuze, langdurig elastisch blijvende pleister bestaat uit een grondpleister van 8 mm dik. Men kan deze grondpleister afwerken met diverse soorten structuurpleisters of sierpleisters. Ook kan men de randen zonder voegen afwerken, ook in de buiten- en binnenhoeken.

 

Verwerking van Basis Line en Carbon Line

Op een schone en droge ondergrond brengt men een minerale poedermortel voor het lijmen van polystyreen gevelisolatieplaten aan. Vervolgens lijmt men de isolatieplaten van beneden naar boven in halfsteens verband vast (via de worst-punt-methode). De isolatieplaten op de onderste rij laat men daarbij steunen op vooraf aangebrachte aluminium sokkellijsten.
Bij draagkrachtige, nieuwe ondergronden is meestal geen extra bevestiging van de platen met pluggen nodig. Bij gevelrenovatie past men meestal wel extra pluggen toe. Als bij oude gebouwen de ondergrond zeer ongelijk en zwak is, kan men ook speciale montage-isolatieplaten toepassen met profiellijsten rondom.
Op de isolatieplaat brengt men met de wapeningsmortel een wapeningslaag van 3 tot 4 mm aan, waarop men het alkalibestendige wapeningsweefsel aanbrengt.
Na het drogen van de wapeningslaag kan men het pleistersysteem afwerken met een waterdampdoorlatende of hydrofobe structuurpleister. Bij de Basic Line brengt men eerst nog een dunnen tussenlaag voor de afwerklaag aan.

 

 

Verwerking van sokkelsysteem CarboNit

Voor het aanbrengen van de isolatieplaten op de ondergrond, moet er een afdichting tegen vocht aanwezig zijn. Met een hydraulische minerale mortel lijmt men de isolatieplaten vast. De platen moet men extra bevestigen met pluggen. Op de isolatieplaten brengt men met een getande spaan de eerste laag CarboNit mortel in een laag van 5 mm dik op in de baanbreedte van het wapeningsweefsel.

Vervolgens bedt men het wapeningsweefsel met een overlap van tenminste 100 mm in de mortel in en brengt men direct daarna met de getande spaan een tweede laag CarboNit mortel van 3 mm dik nat-in-nat aan in de baanbreedte van het weefsel. Hierbij moet men het wapeningsweefsel geheel bedekken. Na het drogen van deze wapeningslaag kan men de structuurpleister in de gewenste kleur en structuur aanbrengen.