Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Gaskachel

Een gaskachel wordt met name gebruikt om lokaal een ruimte of een kamer te verwarmen. Het wordt dan ook gebruikt in garages, schuren, feesttenten, campingtenten of op terrassen. Hier ontdek je meer over de werking en de geschiedenis van de gaskachel.

 

[widgets_on_pages id=2]

De eerste gaskachels werkten voornamelijk op lichtgas. De gaskachel is de afgelopen 20 jaar steeds populairder geworden en wordt dan ook steeds vaker gebruikt. Mede dankzij de sterk groeiende interesse zijn er ook enorm veel (nieuwe) modellen de markt op gezet. Als gevolg dus van het steeds populairder worden van de gaskachel. Het bedrijf “Knoopuit” uit Arnhem was altijd de enige Nederlandse producent van de gaskachel.

 

Naast het gebruik van gas voor de gaskachel werd het gas natuurlijk ook gebruikt om op te koken. Vanaf de jaren 20 in de 20e eeuw werd het gasfornuis steeds populairder en verving de in die tijd veelgebruikte kolenfornuis.

 

 De gaskachel in de loop der tijd

De gaskachels waren vroeger nog niet dusdanig veel aanwezig als de kolenkachels, die destijds veel gebruikt werden. De kolenkachel heeft er geheel eigenhandig voor gezorgd dat de oliekachel werd vervangen. Hetzelfde zal dus gebeuren met de kolenkachel, die vervangen zal worden door de gaskachel. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd er veel gebruik gemaakt van gaskachels. Het gas waar deze haarden op functioneren bestaat uit vloeibaar butaan of vloeibaar propaan. Merken gas die nog steeds veel en goed verkocht worden zijn Primagaz en Butagaz. Met name in landen als Frankrijk en Spanje worden gasflessen nog aardig veel toegepast.

Met de ontdekking en de komst van aardgas zo rond het jaar 1967 werd alles anders. Overal waar het aardgasnet al was aangelegd en toegepast werd de oliekachel en de kolenkachel vervangen. De woonkamers van bestaande woningen werden uitgerust met een gaskachel. Tegenwoordig gebruikt men vrijwel allemaal een op aardgas gestookte centrale verwarming. De moderne versie van diezelfde gaskachel.

 

De moderne gaskachel

Gaskachels zijn vandaag de dag nog steeds te verkrijgen, maar worden meestal gebruikt als tijdelijke oplossing. Bijvoorbeeld het verwarmen van het terras of het verwarmen van de schuur of feesttent. Waar je goed op moet letten als je een gaskachel gebruikt, is het ventileren. Gas ruikt allereerst al niet lekker, met een reden. Als het lekt kun je het ruiken. Daarnaast is het voor de kwaliteit van de in te ademen lucht niet bevorderlijk als je een gaskachel in een ruimte gebruikt waar niet wordt geventileerd. Er kan koolstofmonoxide ontstaan die de zuurstof uit de lucht haalt, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Het kan zelfs zo zijn dat je er aan komt te overlijden. Je snapt dus wel dat goed ventileren bij het gebruik van een gaskachel extreem belangrijk is.