Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

CV-Ketel kopen

Eén ding hebben alle CV-ketels met elkaar gemeen: ze verwarmen het water en zorgen voor een aangename huistemperatuur. De ketel werkt door middel van een gasaansluiting en een circulatiepomp. Door middel van een rookkanaal worden verbrande gassen afgevoerd.

 

[widgets_on_pages id=2] CV-ketel kopen: diverse soorten ketels

Bij het kopen van een CV ketel heeft u de keuze uit diverse soorten ketels. Zo kunt u kiezen voor een conventionele ketel, oftewel een ketel die alleen het water voor de centrale verwarming verwarmt. Het water dat uit de kraan of douche komt, wordt dan verwarmd door een aparte boiler of door een combi-ketel. Wilt u een conventionele ketel, dan heeft u de keuze uit een VR-ketel (Verbeterd Rendement) of een HR-ketel (Hoog Rendement). Een conventionele ketel wordt ook wel een soloketel genoemd. Naast deze CV ketel moet u een aparte boiler kopen. Deze boiler zorgt er vervolgens voor dat u ook uit de kraan of douche warm water krijgt. Koopt u echter een combi-ketel, dan hoeft u geen aparte boiler meer aan te schaffen. Een combi-ketel zorgt immers niet alleen voor warm water in uw centrale verwarming, maar ook voor de warmwatervoorziening uit de kraan. Door een ketel te kopen waar al een boiler in de ketel aanwezig is, bespaart u ruimte. Ook een combi-ketel is verkrijgbaar in VR- en HR-variant. Wel is het zo dat niet iedere ruimte geschikt is om een HR-ketel te plaatsen. Is dat in uw woning niet mogelijk, dan bent u sowieso aangewezen op een VR-ketel. Deze is goedkoper in aanschaf, maar duurder in het verbruik, zeker wanneer u op jaarbasis meer dan 1500 kubieke gas verbruikt.

 

CV ketel kopen met het juiste vermogen

Een ketel kopen met het juiste vermogen voorkomt frustratie en onnodige kosten achteraf. Wilt u een CV ketel kopen voor uw huidige woning, dan kan u op uw huidige ketel aflezen welk vermogen deze ketel heeft. Na een verbouwing of wanneer u voor het eerst een CV ketel koopt, is het echter belangrijk om eerst te berekenen welk vermogen uw nieuwe CV ketel moet hebben. Uitgangspunt voor deze berekening is de inhoud van uw woning. Elke kubieke meter huis vraagt gemiddeld 80 Watt, dus bij een woning met een inhoud van 300 m3 heeft u een CV ketel nodig met een rendement van minstens 24 kW. Woont u echter in een hoekwoning of heeft u een vrijstaand huis, dan heeft u al snel 10% meer nodig. In een slecht geïsoleerd huis kan dit zelfs oplopen tot 15%. Tot slot dient u bij het kopen van een CV ketel ook rekening te houden met uw eigen gebruikerswensen. Wilt u tegelijkertijd kunnen douchen en warm water kunnen tappen, dan heeft u uiteraard meer capaciteit nodig. Als u niet precies weet welke CV ketel voor u het meest geschikt is, dan kunt u het beste persoonlijk advies aanvragen van een CV installateur.