Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Brandhout op stam

Voor het gebruik van een houtkachel, heb je brandhout nodig. De meeste mensen kopen kant-en-klaar brandhout. Er zijn ook goedkopere alternatieven, zoals brandhout op stam. Dat is een onbewerkte boomstam waaruit je zelf brandhout kan maken.

 

[widgets_on_pages id=2]

Brandhout

Het opstoken van de kachel of de open haard geeft naast een gezellige sfeer ook voor een heerlijke warmte, maar om die warmte te produceren heb je brandhout nodig. Brandhout is droog en op een bepaald formaat gehakt of gezaagd zodat je het gemakkelijk in de haard of de kachel kwijt kunt. Zo kun je bij diverse bouwmarkten of tuincentra brandhout kopen die hier prima geschikt voor zijn. Het brandhout wordt op verschillende manieren gepresenteerd en verkocht.  Er zijn twee soorten brandhout, namelijk liggend brandhout en brandhout op stam. Wat is het verschil tussen de beide soorten?

 

 

 Verschil tussen liggend brandhout en brandhout op stam

Het liggend brandhout is het brandhout dat al verzaagd is op het moment van de aanbieding. Met andere woorden, het hout is al voor gezaagd in de perfecte maat. Brandhout op stam is het brandhout dat is aangeboden in de vorm van een kruin of in de vorm van een boom. Je moet dus zelf de boom nog vellen en verzagen. Je betaalt minder voor brandhout op stam, aangezien dit nog niet bewerkt is. Het bewerkte hout dien je dus meer voor te betalen.

Het prijsverschil is te verklaren in de arbeid die nog geleverd moet worden om de gewenste brandhout blokken te krijgen. Het kan ook wel eens voorkomen dat de beheerders van bepaalde natuurgebieden en beheerders van bossen hout aanbied dat je kunt gebruiken als brandhout. Het gaat hier dan vaak om liggend brandhout, maar het komt ook weleens voor dat je brandhout op stam kunt kiezen. De beheerders van het gebied in kwestie bespaart dit een hoop arbeid en het bespaart dus ook een hoop geld. Als je niet vies bent van een beetje werken en je wilt wat geld besparen, dan is dit een uitstekende manier om aan je brandhout te komen.