Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische vloerverwarming: prijs, voor-en nadelen en soorten

Elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren en vooral geschikt voor ruimtes die niet continu gebruikt worden zoals een badkamer, hobbykamer of garage. Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming op de markt. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen elk een specifieke toepassing. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

1. Elektrische vloerverwarming met matten

Het mattensysteem wordt vooralsnog het meest toegepast omdat het eenvoudig is te installeren. Het systeem bestaat uit elektrische kabels die op een glasvezel mat van ca. 4 mm. dik zijn bevestigd. De matten kunnen door de geringe dikte rechtstreeks op een bestaande afwerkvloer worden aangebracht. Direct bovenop de matten kunnen de vloertegels in een lijmlaag worden gelegd of kan de vloer afgewerkt worden met een dunne anhydrietchape.

Dit type vloerverwarming is vooral geschikt voor gebruik in niet permanent gebruikte ruimtes (badkamer, wc, hobbyruimte, garage).

 

Voordelen

• Eenvoudig te installeren op een bestaande vloer (uitfrezen van de vloer is niet nodig).
• Snelle opwarming van de vloer omdat de mat dicht bij het vloeroppervlak ligt.
• Geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming

 

Nadelen

• Voornamelijk geschikt voor wat kleinere ruimtes die niet permanent verwarmd hoeven te worden (in verband met het stroomverbruik).

 

elektrische vloerverwarming met matten

 

2. Vloerverwarming met elektrische kabels

Dit systeem bestaat uit één of meerdere elektrische kabels die in een bepaald lussenpatroon in de chape worden gelegd. De kabel is flexibel en kan met aluminium tape op zwaluwstaartplaten bevestigd worden of met tie-wraps aan de wapening. De kabel wordt aangesloten op 220 volt en de temperatuur is met behulp van een (slimme) thermostaat te regelen.

 

Voordelen

• Meest voordelige systeem, zowel in aanschaf als in energieverbruik.
• Geschikt voor zowel diepe- als ondiepe plaatsing in de vloer .
• Geschikt als hoofdverwarming en bijverwarming.
• Vloer blijft langer warm omdat de chape zelf de warmte vasthoudt.

 

Nadelen

• Bij bestaande vloeren moeten er sleuven in de vloer worden gefreesd om de verwarmingskabel in de vloer te verwerken. Dit is niet altijd mogelijk of gewenst. Bij nieuwe dekvloeren is dit vanzelfsprekend geen probleem omdat de kabel dan netjes in de chape zelf gestort wordt.
• Trage opwarming van de vloer.

 

elektrische vloerverwarming met houten bedekking

 

3. Vloerverwarming met elektrische foliesystemen

Naast kabels en matten zijn er de folie systemen. Dit zijn dunne kunststof folies waarin koperen verwarmingsbanen zijn verwerkt. Deze elektrische folies van slechts 0.3 mm. dik zijn voornamelijk geschikt voor gebruik onder een houten vloer, parketvloer of laminaat. Daarom wordt dit type vloerverwarming ook wel laminaatverwarming genoemd. De folie is eenvoudig op maat te maken en wordt op dunne polystyreen isolatieplaten bevestigd. Deze isolatieplaten zijn nodig om warmteverliezen aan de onderzijde van de folie te voorkomen. Direct op de folie komt een dun vochtscherm te liggen en hierop wordt vervolgens de uiteindelijke vloer geplaatst.

 

Voordelen

• Snelle plaatsing mogelijk onder een houten vloer.
• Verschillende warmtezones zijn mogelijk (je kunt zelf bepalen welke gedeelten van de vloer je wilt verwarmen. Meerdere elementen kun je onafhankelijk van elkaar schakelen).
• Zeer dunne vloeropbouw.

 

Nadelen

• Kans op beschadiging (tijdens het leggen van de afwerkvloer). Het per abuis doorboren van de folie kan gevaarlijk zijn (bij aansluitspanningen van 220 volt).
• Vooral geschikt voor niet al te grote oppervlakken omdat het systeem anders niet rendeert (ten opzichte van conventionele vloerverwarming).

 

elektrische vloerverwarming met folie

 

Elektrische vloerverwarming prijs

De kostprijs van elektrische vloerverwarming  is afhankelijk van het aantal vierkante meters. Voor een set van 5m² elektrische matten betaal je ongeveer 275 tot 325 euro. Dit is inclusief klokthermostaat. De vloermatten hebben in de regel een vermogen van 160 watt per vierkante meter. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw woning? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten.

 

 

Welke ruimtes zijn geschikt voor vloerverwarming op elektriciteit?

Elektrische vloerverwarming is voornamelijk interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden zoals de badkamer, het toilet, garage en hobbyruimte. Dit type verwarming is makkelijk aan te leggen waardoor de installatiekosten beperkt blijven. Je hebt ook geen dure CV ketel nodig of ander verwarmingstoestel. Wanneer je de verwarming niet continu hoeft te gebruiken kan een dergelijk systeem economisch gezien aantrekkelijk zijn. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd zoals een woonkamer of slaapkamer is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kun je beter kiezen voor de traditionele vloerverwarming.

 

Elektrische vloerverwarming in de badkamer

 

Welke vloerbedekking is geschikt als afwerking?

In principe kun je alle soorten vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming gebruiken maar niet alle soorten vloerbedekking laten de warmte even goed door. Om vloerverwarming te laten renderen is het van belang dat de warmte uit de vloer zoveel mogelijk ongehinderd kan opstijgen. Steen geleidt warmte beter dan hout en daarom is een stenen vloerbedekking beter geschikt voor vloerverwarming dan een houten vloerbedekking. Andere soorten vloerbedekking kunnen ook toegepast worden in combinatie met vloerverwarming, zij het onder een aantal voorwaarden.

Steenachtige materialen (keramische tegels, natuursteen, plavuizen): Deze zijn perfect geschikt voor elektrische vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen en afgegeven.
Tapijt: Tapijt kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming maar niet alle soorten tapijt zijn even geschikt. Op het label van de vloerbedekking kun je zien of het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Tapijt met een rug van foam is sowieso niet geschikt.
Vinyl: Vinyl en andere soorten kunststof vloerbedekkingen zijn meestal wel geschikt voor gebruik in combinatie met elektrische vloerverwarming. Het is net als tapijt niet het meest ideale materiaal maar meestal beter geschikt dan hout.
Houten vloerbedekking (parket, laminaat): Een houten vloerbedekking kan gebruikt worden maar er moet dan wel isolatie onder de verwarmingsfolie worden aangebracht om te voorkomen dat de warmte niet aan de onderzijde van de folie verloren gaat. De houten vloerbedekking mag ook niet te dik zijn en moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Hout is een goede isolator en in het geval van vloerverwarming is dit juist nadelig.

 

Benodigde capaciteit

De benodigde capaciteit is voornamelijk afhankelijk van het beschikbare vloeroppervlak en de wijze waarop de ruimte is geïsoleerd. In standaard geïsoleerde ruimtes waar het gehele vloeroppervlak beschikbaar is, heb je ongeveer 100 Watt per vierkante meter nodig om de ruimte comfortabel te kunnen verwarmen. Reken 120 Watt voor een minder goed geïsoleerd vertrek. Indien de vloerverwarming wordt gebruikt als bijverwarming, dan is 80 watt per vierkante meter meestal voldoende. In ruimtes waar niet het gehele vloeroppervlak beschikbaar is, bijvoorbeeld in de badkamer of WC heb je in de regel minimaal 150 watt per vierkante meter nodig.

 

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs