Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud CV-ketel

De Nederlandse wetgeving verplicht 2 soorten keuringen van je CV-ketel: een periodieke SCIOS-keuring en een EPBD III-keuring. Daarbij hoort ook een regelmatig CV-ketel onderhoud. Hoe vaak is zo’n onderhoud nodig? Hoe gaat een technicus te werk? En met welke kosten moet je hierbij rekening houden? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
1. Periodieke SCIOS-keuring
2. EPBD III-keuring
Kosten onderhoud CV-ketel
Wat houdt een CV-ketelonderhoud in?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom is een regelmatig CV-ketel onderhoud belangrijk?

Een regelmatig onderhoud van je CV-ketel brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee:

  • Minder kans op storingen: met een periodiek onderhoud verminder je de kans op storingen en defecten aan je CV-ketel.
  • Hoger rendement: een goed onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder energie en haalt bijgevolg een hoger rendement.
  • Veiliger: een periodiek onderhoud verkleint de kans op CO-vergiftiging, brand, … aanzienlijk.
  • Langere levensduur: een regelmatig onderhoud van de cv-ketel is niet alleen belangrijk voor je veiligheid, het verlengt ook de levensduur van je toestel.
  • Garantie: om problemen met de garantie te vermijden, is het belangrijk dat je je CV-ketel regelmatig laat onderhouden. Doe je dit niet en is er een defect aan jouw ketel, dan loop je het risico dat je geen aanspraak meer maakt op de garantie.

Wanneer een CV-ketel onderhoud precies nodig is, blijkt uit de verplichte periodieke SCIOS-keuring en EPBD III-keuring. Uiteraard is het beter om een onderhoudsbeurt niet uit te stellen tot het écht nodig blijkt, maar om proactief een technicus te laten langskomen. Bovendien wordt een periodiek onderhoud vaak als voorwaarde opgenomen bij je opstalverzekering.

TIP: op basis van jouw type CV-ketel, het vermogen van je toestel, … kan een vakman je het best adviseren over de frequentie van het onderhoud. Kom in contact met technici in jouw buurt.

 

1. Periodieke SCIOS-keuring per type CV-ketel

De gebruiker van de CV-ketel (huurder of eigenaar van de woning) moet zelf de periodieke SCIOS-keuring en het onderhoud regelen. Heb je een nieuwe CV-ketel? Dan moet deze verplicht binnen de 6 weken na de eerste ingebruikname gekeurd worden.

 

Hoe vaak is een SCIOS-keuring verplicht?

De frequentie van de periodieke SCIOS-keuring wordt bepaald door het type ketel (de brandstof) en het vermogen van de ketel. Een overzicht:

Type CV-ketelVermogenFrequentie keuring
CV-ketel op gas> 100 kWOm de 4 jaar
Tussen 20 en 100 kWKeuring niet verplicht,
wél sterk aangeraden
CV-ketel op stookolie> 100 kWOm de 2 jaar
Tussen 20 en 100 kWOm de 4 jaar
CV-ketel op vaste brandstof
(pellets, hout, ...)
> 100 kWOm de 2 jaar
Tussen 20 en 100 kWOm de 4 jaar

 

Wie voert de SCIOS-keuring uit?

Zowel de periodieke keuring als het onderhoud van je CV-ketel moeten worden uitgevoerd door een verwarmingstechnicus die in het bezit is van een SCIOS-certificaat. Kom in contact met gecertificeerde technici via onze gratis offertetool.

 

Is een periodiek CV-ketel onderhoud wettelijk verplicht?

Hoewel een periodieke SCIOS-keuring verplicht is, is een periodiek onderhoud van je CV-ketel dat niet. Een ketelonderhoud is enkel verplicht wanneer uit de keuring blijkt dat dit nodig is. Desondanks is het wel sterk aangeraden om je verwarmingsketel een frequent onderhoud te geven. Vind de geschikte technicus via onze offerteservice.

 

2. EPBD III-keuring

Naast de SCIOS-keuring is er nog een tweede verplichte keuring: de EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen.

 

Hoe vaak is een EPBD III-keuring verplicht?

Heeft jouw verwarmingssysteem een nominaal vermogen van 70kW of meer? Dan moet dit elke 4 jaar gekeurd worden.

LET OP: als je verwarmingssysteem gekoppeld is aan een ventilatiesysteem, dan moet ook het ventilatiesysteem mee gekeurd worden.

 

Wie voert de EPBD III-keuring uit?

Net als de SCIOS-keuring moet ook de EPBD III-keuring uitgevoerd worden door een technicus die in het bezit is van een SCIOS-certificaat. Kom in contact met gecertificeerde technici via onze gratis offertetool.

 

cv ketel onderhoud

 

Onderhoud CV-ketel kosten

De prijs voor een ketelonderhoud hangt voornamelijk af van het type ketel. Met welke kosten moet je rekening houden? Een overzicht van de richtprijzen:

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Elke vakman hanteert zijn eigen tarieven voor een ketelonderhoud. Je doet er dus goed aan om prijsvoorstellen op te vragen bij verschillende technici. Start hier jouw aanvraag.

 

Wat houdt een ketelonderhoud in?

Tijdens een onderhoudsbeurt reinigt een technicus niet alleen de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen, hij controleert ook de volgende zaken:

  • De waarden van koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van het toestel.
  • De veiligheid van de rookgasafvoer.
  • De afstelling van het toestel.
  • De ventilatievoorzieningen in de ruimte.
  • De installatie (bevestiging van de rookgasafvoer en eventuele lekkages).

Indien uit de controle van je CV-ketel blijkt dat er ook herstellingswerken nodig zijn, voert hij deze ook uit. Hou er rekening mee dat er in dat geval extra kosten kunnen worden aangerekend. Daarna bezorgt hij je de nodige attesten.

 

Onderhoudscontract CV-ketel: een goed idee?

Laat je een nieuwe CV-ketel plaatsen, dan kan je bij je installateur vaak ook een onderhoudscontract afsluiten. Je installateur zorgt er dan voor dat je toestel tijdig gekeurd en onderhouden wordt. Zo ben jij altijd zeker van een goed werkende CV-ketel. Bovendien ligt de prijs per onderhoudsbeurt vaak lager met zo’n contract.

Interesse in een onderhoudscontract voor je CV-ketel? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende gecertificeerde technici via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici